Selam arkadaşlar bu makalemde sizlere basitçe Task Manager’ı anlatmaya çalışacağım.
Task Manager’ı açmanız için CTRL + ALT tuşlarına basılı tutarak Del tuşuna basıp açılan ekrandan TaskManager’ı seçmeniz gerekmektedir. Bir başka yoluda CTRL + SHIFT tuşlarına basılı tutarken ESC tuşuna basmanızdır. Bu iki yöntemle Task Manager’ı açmanız mümkün olacaktır.
İlk ekranımız Process ekranıdır. Burada sistem üzerinde çalışan programları görürüz. Bu Programlardan birine sağ tıklayı End Task ya da en altta bulunan End Task butonu ile kapatmanız mümkün olacaktır. G oto details kısmına tıkladığınız zaman; hangi .exe dosyasını çalıştırdığını görmeniz için sizi Details tabına atacaktır. Open File Location demeniz durumunda da size programın kurulu olduğu yeri açacaktır.
Ayrıca CMD üzerinden tasklist komutu ile Process’leri listeleyebilir ve taskkill ile de programları kapatman mümkün olacaktır.
Bu alanda da cihazımızın üzerinde bulunan CPU, Ram, Ethernet gibi bileşenlerin çalışma durumlarını göstermektedir. Open Resource Monitor’e tıklamanız durumunda.
Bu şekilde bir pencere açılacaktır ve cihazınızdaki parçaların ayrıntılı çalışma özetlerini görebileceksiniz.
Users tabında sisteminize Local ya da uzak bağlantı ile giriş yapmış kullanıcıları görmenizi sağlar. Kullanıcılara sağ tıklayı Disconnect demeniz durumunda hesapları Log off olacaktır.
Bir diğer ekranımız Detail ekranı. Burada açık olan programların, arka planda çalışan programların listesini görebilmemiz mümkündür ayrıntılı bir şekilde. Bunlardan birine sağ tıklayıp açılan pencerede; End task dememiz durumunda o program kapanacak, End process tree dememiz durumunda programı kapatmasıyla birlikte ona bağlı olan diğer programlarıda kapatacaktır. Set priority kısmında önceliğini ayarlayabiliriz. Set affinity kısmıyla ise CPU üzerinde bulunan hangi çekirdekte çalışacağını ayarlayabiliriz. Create dump file ile hata alınması durumunda incelenmesi için bir dosya oluşturur ve oluşturulan dosyayı microsoft’a iletebiliriz. Open file location ile programın bulunduğu dizin açılır. Properties ile klasörünün özelliklerini açacaktır. Go to service(s) dememiz ile bir sonraki tab’a atacaktır ve programla alakalı servisi gösterecektir.
Bu sekmede de sistemde açık olan servisleri görmemiz mümkündür. Başlatabilir, Kapatabilir ya da Yeniden başlatma işlemlerini buradan yapabiliriz.
Yararlı olması dileğiyle kolaylıklar dilerim.