Selamlar bu makalemde WDS (Windows Deployment Server) kurulumu yapıyor olacağım. Kısaca açıklamamız gerekirse WDS, İşletim sistemi, güncelleme, image, driver dağıtımı yapmamızı sağlayan bir servistir. Bu dağıtımları ise Network üzerinden PXE protokolünü kullanarak yapıyor.
Bu servisin düzgün olarak çalışabilmesi için ortamınızda bir DNS ve DHCP olmalı unutmayın.
Server Manager üzerinden Add Roles and Features’e basıyoruz ve karşımıza ilk gelen ekranı Next ile geçiyoruz. Sonrasında Installation Type sekmesinde Role-based or feature-based installation seçeneğini seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Server Selection ekranında kuracağımız Server’ı seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Server Roles kısmında WDS özelleğini kurucağımızı belirtmek için Windows Deployment Service’i seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Daha sonra Features ve WDS alanlarında herhangi bir değişiklik yapmadan Next ile geçiyoruz. Role Services alanında ise Deployment Server ve Transport Server seçilerek Next ile devam ediyoruz.
Confirmation alanında bulunan Restart the destination…. yani gerekirse restart at alanını seçiyoruz ve Install tuşuna basarak kuruluma başlıyoruz.
Result ekranında Installation succeeded olmuş Close ile ekranımızı kapatıyoruz.
WDS Configuration işlemi :
Windows Deployment Services’i açıyoruz ve daha sonra Servers altında bulunan sunucumuza sağ tıklayıp Configure Server seçeneğine tıklıyoruz.
İlk aşamada açıklamalar bulunuyor Next ile devam ediyoruz.
Daha sonra Active Directory ile birlikte kullanacağımız için Integrated with Active Directory seçeneğini seçip Next ile devam ediyoruz.
Kurulum dosyalarının nerede olacağını belirliyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Bu ekranda PXE server ayarlarını seçiyoruz. Respond to all client computers (known and unknown) seçeneğini seçmemiz durumunda Active Directory üzerinde kayıtlı olan ya da olmayan bütün cihazların image almasını istiyorum demiş oluyoruz. Eğer bir alt tarafında bulunan check kutusunuda işaretlemeniz durumunda bu cihazlar için kurulumun başlaması için onay gerekecektir.
Bu alanda Finish diyerek kurulumumuzu bitiriyoruz.
Kurulumu tamamlanmış WDS bu şekilde görünecektir.
NOT : The specified domain either does not exist or could not be contacted hatası almanız durumunda cihazınız Active Directory’e ulaşamıyor demektir. Bunu kontrol edin.
Kolaylıklar dilerim.