Powershell Nedir

Selamlar arkadaşlar bu makalemde sizlere PowerShell nedir bunu anlatacağım.

Sizinde bildiğiniz gibi Microsoft kullanıcı dostu ve kolay bir kullanım sunması amacıyla sistemlerinde her zaman GUI (Graphical User Interface) kullanmıştır. Ancak diğer rakip ürünlerde CLI (Command Line Interface) üzerinden sistemin daha ayrıntılı noktalarına değinmek ve bazı uygulamaları burada çalıştırabilmekteydiler. Microsoft’ta altta kalmayarak bu işi yapan PowerShell yazılımını üretti. Artık sistemciler Server ve Client’lar da sistemlerinin en uçlarına kadar erişebileceklerdi.

Peki tam olarak nedir bu PowerShell?

Sistem yöneticilerinin ve Uzman kullanıcılar için tasarlanmış olan, Komut Satırı tadında bir programlama dilidir. .Net Framework kütüphanesi destekler ve Microsoft üzerinde çalışan uygulamaların yönetimini sağlamaya yardımcı olmaktadır. .Net Framework desteklenmesinden ve komutlarından yararlanmasından dolayı küçük çaplı programlar oluşturulabilmektedir. Bu sayede GUI’den yapılabilecek olan işlemleri bir kaç kod yardımı ile hızlıca yapmanıza olanak sağlar. Ayrıca PowerShell ile Script’lerde oluşturulabilmektedir.

PowerShell Nasıl Açılır?

Yol 1 :

Bunun için Çalıştır’a powershell.exe ya da powershell yazarak tamam tuşuna basabilirsiniz.

Yol 2 :

Windows üzerinde Arama alanına yazacağınız PowerShell ile Masaüstü uygulamalarını kolayca bulabilirsiniz.

PowerShell’de örnek bir komut çıktısı :

Get-Process komutu yardımıyla cihazınızda çalışan uygulamaları görmeniz mümkündür.

CMDLET Nedir?

Powershell üzerinde bulunan komutların sistem içerisinde kullanılan ismidir. CMDLET’lerin bir yazım standartı vardır. Verb-Noun. Ör : Servisleri almak istediğiniz zaman ilk önce eylemi (Verb), Daha sonra eylemde yapılacak olan işlemi yazarsınız (Noun).

Get-Process

Hangi Noun’un hangi Verb ile kullanıldığını öğrenmek için Get-Help komutundan yardım alabilirsiniz.

Bunu Şekil 1.4’deki gibi kullanabilirsiniz.

ALIAS Nedir?

Powershell komutlarını kısaltmak için kullanılırlar. Bu kısaltmaları öğrenmeniz için Get-Alias ya da Alias yazmanız yeterlidir.

Bu şekilde öğrenmeniz mümkündür.

Bir sonraki makalelerimde görüşmek üzere. Kolaylıklar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir