Selamlar arkadaşlar bu yazımda sizlere Zabbix Agent‘lar hakkında bilgi vereceğim ve kurulumlarını Ubuntu, Windows 11 cihazı üzerinde gösterdikten sonra Zabbix‘e Host olarak eklemekten bahsedeceğim. Ama öncesinde biraz bu araçların ne işe yaradığından, çeşitlerinden ve veri’yi gönderme metotlarından bahsetmek istiyorum.
– Zabbix Agent nedir?
Bir sunucuya ya da istemciye kurulan uygulamamız sayesinde, CPU, RAM, DISK kullanım ve durumlarını, Servis‘lerin çalışıp çalışmadığını, kısaca cihazlarınızın sistemsel durumları hakkındaki verileri toplayarak Zabbix Server‘a gönderen bir programdır.
– Zabbix Agent Türleri :
Zabbix Agent ve Agent 2 olarak iki farklı program vardır. Genel olarak işlevleri aynıdır veri toplarlar ve iletirler. Zabbix Agent 2 daha modern sürümdür ve gelişmiş özellikleri destekleyebilir. Agent 2‘de plugin desteği vardır ve bu sayede plugin‘ler yardımı ile tümleşik olarak PostgreSQL, Redis gibi sistemleri izleyerek veriler toplayabilir. Ayrıca kendi plugin‘inizi de yazabiliyorsunuz. JSON tabanlı karmaşık işlemlerde de size yardımcı olacak araçtır. Kısacası daha karmaşık işlemlerinizin olduğunu düşünüyorsanız, Agent 2 tercih etmelisiniz.
– Veri Gönderme Yöntemleri :
Pasif Mod (Passive Check)
Zabbix Server veya Proxy, Agent‘a belirli aralıklarda bağlanır ve hangi verileri topladığını öğrenmek ve almak ister. Agent‘da durur mu! 10050 TCP portundan verileri gönderir. Bu işlemler basit olmasıyla birlikte sunucu kontrolünde olur. Ancak burada da çok fazla Host‘unuz olursa Server tarafında yük oluşma ihtimalide vardır.
Aktif Mod (Active Check)
Bu Mod’umuzda ise Agent‘ımız Zabbix Server veya Proxy‘e bağlanır ve hangi kontrolleri yapması gerektiğini danışarak işe koyulur. Almış olduğu görev listesindeki işlemleri halleder ve belirli aralıklarla Zabbix Server‘ımıza iletir. Dışa bir bağlantı olduğundan dolayı Firewall veya NAT arkasından da çalışabilir. Yük ise Agent üzerinde olacaktır. Belirli aralıklarla gönderilen veriler, Zabbix Server‘da görünebilmeleri için biraz geçikme yaşanabilir.
Hibrit Mode
Bu kısımda da yapılandırma dosyanız da Server ve ServerActive alanlarınızı doldurmanız durumunda hibrit olarak çalışacaktır. Basit verileri Pasif olarak gönderirken, Script vs. durumlarını Aktif mod ile iletecektir. Bu kısımda da Template‘lerinize eklediğiniz Item‘ların Type‘ı önemli oluyor. Eğer bu Type alanında bir Item için Zabbix Agent var ise bu Pasif mod’da data gönderileceği anlamına geliyor, Item‘ınızı Zabbix Agent (Active) olarak eklerseniz bu sefer Aktif mod devreye giriyor ve işlemler devam ediyor.
– OS’lere kurulum için :
İlk olarak ben her zaman güncel sürümlerini yüklemek istediğim için Zabbix‘in kendi sitesinden bu adımları yapıyorum. Sizde aynı şekilde buraya tıklayarak link’e gidebilir ve yükleme adımlarını takip edebilirsiniz. Bu yazıyı yayınladığım tarihteki sürüm içinde direk aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Sayfaya gittikten sonra işletim sistemlerinize göre seçenekleri seçerek ilerlemelisiniz. Ubuntu gibi sistemleriniz için komut satırından yüklemek isterseniz Zabbix Packages alanından yapmalısınız, Windows‘a yüklemek isterseniz Zabbix Agent alanından gerekli adımları seçin.
– Ubuntu’ya Zabbix Agent ve Agent2 kurulumu :
> wget https://repo.zabbix.com/zabbix/7.0/ubuntu/pool/main/z/zabbix-release/zabbix-release_latest_7.0+ubuntu24.04_all.deb
> dpkg -i zabbix-release_latest_7.0+ubuntu24.04_all.deb
> apt update
> apt install zabbix-agent
> apt install zabbix-agent2
> systemctl restart zabbix-agent
> systemctl enable zabbix-agent
Zaten kurulumlarda değişen kısım sadece sonuna 2 gelmesi 😀 Enable ve Restart komutlarında da 2 yazmayı unutmayın.
Configuration ayarlamaları : Hibrit
> nano /etc/zabbix/zabbix_agentd.conf
> nano /etc/zabbix/zabbix_agent2.conf
Dosyalarına giriyoruz.
Hostname=sistemdostu
ServerActive=192.168.1.20
Server=192.168.1.20
alanlarını dolduruyorsunuz ve Ctrl + X sonrasında Y‘ye basarak kayıt edip çıkıyorsunuz.
> systemctl restart zabbix-agent
> systemctl restart zabbix-agent2
Conf. değişikliği olduğu için sonrasında restart atmanız lazım.
– Windows tarafında da indirdiğiniz dosyayı kurduktan sonra C:\Program Files\Zabbix Agent yoluna gidiyorsunuz ve Configuration dosyasını değiştiriyorsunuz.
Bunları yaptığınız zaman en yaygın kullanılan Hibrit mode ile Zabbix Agent kurulumlarınızı tamamlamış oluyorsunuz sonrasında Zabbix Server tarafına gidip Host‘unuzu eklemeniz gerekiyor.
– Zabbix Server Host ekleme işlemi :
Zabbix Server arayüzünüzü açıyorsunuz. Ardından Data Collection > Hosts > Create host yolunu izliyoruz.
Host name : sistemdostu (Host adınızı girersiniz)
Templates : Linux by Zabbix Agent ve Zabbix Server Health (Bu kısmı istediğiniz gibi yapın)
Host Groups : Host grup seçilir
Interfaces : Agent (192.168.1.112)
Sonrasında Add tuşuna basarak Host‘unuzu eklemiş olursunuz.
Yazımın sonuna geldik IT’ci dostum. Zabbix Agentlarını bu şekilde kurabilir ve Zabbix Server‘a ekleyebilirsin.
Yazılarımı yararlı buluyorsanız ve bana destek vermek isterseniz de Youtube, Instagram ve Tiktok üzerinden SistemDostu kanalımı bulabilir ve Takip edebilirsiniz. Bu benim için motivasyon kaynağı oluyor arkadaşlar desteğinizi bekliyorum. O zaman herkeslere kolaylıklar diliyorum. 🙂