Merhabalar,
Bu dersimizde Windows 10 bilgisayarımızı domaine nasıl almamız gerekir bunu size anlatmaya çalışacağım.
İlk olarak cihazımızın ip adres ayarlarına girerek AD ve DNS kurulu olan serverımıza verilmiş olan ip adres bilgilerini, dns bilgisi kısmına yazıyoruz.
Bilgisayarımızın adını değiştireceğiz. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir.
Yukarıdaki pencereye Bilgisayarıma sağ tıklayıp properties kısmından erişmeniz gerekmektedir. Ardından Change butonuna basmanız gerekmektedir.
Butona bastığınızda karşınıza yukarıdaki gibi ekran gelecektir. Bu System Properties ekranıdır. Computer Name tabında Change alanına tıklıyoruz.
Açılan Computer Name/Domain Change penceresinde bulunan Computer Name alanı ile bilgisayarımızın adını, Member of kısmının altında bulunan Domain kısmını işaretleyerekte hangi domaine dahil olacağını yazıyoruz.
Biz bu alanları yukarıdaki gibi dolduruyoruz. NOT : Domain kısmına Active Directory kurarken belirlemiş olduğumuz domain adı ile bilgisayarımızı domain ortamına dahil edebildiğimiz gibi yine AD kurarken belirlediğimiz NetBios adı ile de domaine alma işlemi yapılabilmektedir. Bu alanları doldurduktan sonra Ok tuşuna basıyoruz.
Karşımıza açılan ekran AD’ye bağlanıldığını ve artık Domain Administrator kullanıcısı ile bu girişin onaylanması gerektiğini söyleyen penceredir. Bu kısma Domaine alma yetkisi olan bir kullanıcı adı ve password girilerek cihazımızın domaine alınmasını sağlamamız gerekmektedir.
Bu popup’ı gördüğümüz zaman bütün denetimlerde Bilgisayar adının, domaine almamızı sağlayan kullanıcı adı ve passwordun doğru olduğunu ve cihazın domaine başarılı bir şekilde alındığını göstermektedir. Ok tuşuna basılır.
Ardından açılan pencerede yapılan değişikliklerin uygulanması ve cihazın domain ortamında açılması için bilgisayarınızı Restart atmanız gerektiğini bildirir.
Önemli Not :
Yukarıdaki adımları izleyerek bunların tam olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Tcp üzerin de 4 kayıt ve Udp üzerinde 2 kayıt olmalıdır. Bunlar olmazsa Domaine bilgisayar ulaşamamaktadır.
Önemli Not 2 :
Yukarıdaki ekran Windows Server 2016 üzerinde cmd’ye sconfig yazılarak erişilmiştir. System Configuration anlamına gelen bu konsol cmd üzerinden bilgisayarımızı domaine almaya ve birkaç farklı işlevde bize gelmektedir.
Bu seçeneklerden istediğiniz ayarları seçerek ilerleyebilir ve cihazınıza işlemler yaptırabilirsiniz.