Selamlar,
Bu dersimizde chkdsk aracımızın ne işe yaradığını anlatmaya çalışacağım.
Cihazımızın üzerinde bulunan hdd’nin üzerinde oluşan sorunları denetleyen bir Windows komut satırı aracıdır. Bu araç bulunan hataları onarmayı, bozuk bölümleri, kayıp kümeleri onarabilmektedir. Cihazınız üzerinde bu aracı kullanmak için yönetici olarak oturum açmalı ya da cmd’ye sağ tıklayı Run as Administrator diyerek çalıştırmalısınız.
Önemli birkaç not vermek gerekirse :
à Sistem üzerinde chkdsk çalıştırıldığında bir birime erişmesi gerekmektedir. Cihazınızda hali hazırda bir ya da daha fazla dosya açıksa, aracımız otomatik olarak bir sonraki yeniden başlatma işleminde işletim sistemini yüklemeden hemen önce açılacak ve denetimi sağlayacaktır.
à HDD’niz üzerinde bulunan dosya ve klasör sayısına, birimin boyutuna, disk ve donanım performanslarına bağlı olarak işlem süresi uzayabilmektedir.
à Salt Okunur durumda aracımız bilgilendirmeyi tam olarak yapamayacaktır.
Aracımızı çalıştırmanın yolu :
Bilgisayarıma çift tıklayarak C:/ ve D:/ disklerinizin bulunduğu alana girin. Disklerinizden birine sağ tıklayıp Properties’e tıklayın. Açılan sekmelerden Tools kısmına gelin.
Check butonuna basılır. Bu özelliği local admin olarak ya da domain ortamında administrator şifresi ile çalıştırmanız mümkündür.
Biz işletim sistemi olarak Windows 10 üzerinde yaptığımız için ve diskimizin üzerinde herhangi bir düzeltilmesi gereken alan olmadığından dolayı bize diski tarayıp taramayacağımızı soracaktır. Ve bu şekilde düzeltme yapmadan CHKDSK yapacaktır.
Ancak bu aracımızı Local admin ya da domain admin kullanıcısı ile açmış olduğumuz cmd üzerinde de çalıştırmamız mümkündür.
Komutumuzun genel kullanımı bu şekildedir. Ancak komutumuz tek başına bir anlam taşımadığından dolayı aşağıda açıkladığım ek komutları eklemeniz gerekicektir. Bu komutlardan birden fazlasını kullanmanız durumunda her komut arasında boşluk bırakmayı unutmayın.
Kullanabileceğiniz ek komutlar aşağıdaki gibidir :
– /F – Diskteki hataları onarır
– /V FAT veya FAT32 olarak biçimlendirilmiş sürücülerde taranan tüm dosyaların tam yolunu ve adını gösterir.
– /R – Diskteki bozuk sektörleri tarar ve okunabilen bilgileri kurtarır. (/f komutunu içerir)
– /X – (Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) Tarama başlamadan önce hedef sürücüyü gerekirse zorla Çevrimdışı yapar ardından taramaya başlar. (/f komutunu içerir)
– /I – (Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) Diski daha hızlı ama daha özensiz denetler.
– /C – (Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) Klasör yapısındaki döngülerin denetlenmesini atlar.
– /B – (Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) Birimdeki bozuk kümeleri yeniden degerlendirir. (/r komutunu içerir)
Çalışan sistem üzerinde chkdsk çalıştırmanız durumunda size soracağı soru şudur : “Bu disk çalışmaktadır. Bir sonraki restart işleminden sonra sistem açılmadan CHKDSK yapmamızı ister misiniz?” , “Y”es ya da “N”o demek size kalmıştır.
Kolaylıklar dilerim.