Cisco IOS ve Mod’ları nelerdir

Selamlar arkadaşlar bu makalemde sizlere Cisco cihazları üzerinde kullanılan işletim sistemi olan IOS hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

ISO (Internetwork Operation System) adında olan Cisco tarafından geliştirilen Açık Kaynak Kodlu olan ve Kararlı çalışan UNIX tabanını kullanan bir Software paketidir. Çeşitli versiyonları olan bu işletim sisteminde CLI (Command Line Interface) adı verilen komut dizini ile cihazların yönetimi sağlanmaktadır.

CLI ile yönetilen bu cihazlarda çeşitli Komut Mödülleri bulunmaktadır.Bunlar User Mode, Privileged Mode ve Global Configuration Mode olarak adlandırılan bu modlarda işlemler gerçekleştirilirken Sub-Mode olarak adlandırılan kısımda daha spesifik ayarları gerçekleştirebiliriz.

– User Mode : Bu mod’da yapılabilecekler oldukça kısıtlı olan kısımdır. User Mode‘da olduğunuzda herhangi bir Configuration yapamayacaksınız.

Cihazda User Mode‘da olup olmadığınızı anlamanız için komut satırında “>” işaretini görmeniz gerekmektedir.
Ör :
Router >
Switch >

– Privileged Mode : Bu mod’a eriştiğiniz zaman cihazda Administrator ayarlarına erişmiş olduğunuz anlamına gelir. Çünkü bu modda bir sonraki olan Global Configuration Mode‘a geçebilir, konfigurasyonları değiştirebilir ya da silebilirsiniz.

Cihazda Privileged Mode‘da olduğunuzu anlayabilmeniz için komut satırında “#” işaretini görmeniz gerekmektedir. User Mode‘dan Privileged Mode‘a geçiş yapabilmeniz için “enable” kodunu kullanmalısınız. Örnek olarak aşağıdaki adımları izlemelisiniz.
Ör :
Switch > enable
Switch #

– Global Configuration Mode : Privileged Mode‘dan geçilen bu mod ile cihazda ayarlama yaparken en çok kullanacağımız mod’dur. Burada yazılan kodlar ile artık Network etkilenecek ve yönetime başlamış olacağız.

Cihazda Global Configuration Mode‘da olduğumuzu komut satırındaki “(config)#” yazısından anlamalısınız. Bu Mod‘a geçebilmek için “configure terminal” kodunu çalıştırmalısınız. Örnek olarak aşağıdaki adımları izlemelisiniz.
Ör :
Switch > enable
Switch # Configure Terminal
Switch (config)#

– Sub-Mode : Bu mod ile cihazımızın desteklediği bazı özellikleri daha ayrıntılı olarak ayarlamamızı sağlayan modlardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

1 – Interface Configuration Mode : Bu komutlar sayesinde cihazımızdan bulunan porta girilir ve port bazlı olarak ayarlamalar yapılır. Ör: ip ataması gibi.

Bu modda olduğumuzu anlamanız için “(config-if)#” yazısını görmelisiniz. Erişim sağlayabilmek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz. Bu adıma gelebilmeniz için “interface fastethernet 0/0” komutunu girmelisiniz.
Ör :
Switch > enable
Switch # Configure Terminal
Switch (config)# interface fastethernet 0/0
Switch (config-if)#

2 – Sub-Interface Configuration Mode : Cihazımızda bulunan portların yetmediği durumlarda ya da farklı bir sanal port oluşturmak istediğiniz zaman bu mod‘dan yararlanmanız gerekmektedir.

Bu modda olduğunuzu komut satırında yazan “(config-subif)#” yazısından anlayabilirsiniz. Ve bu Mod’a erişebilmeniz için “interface fastethernet 0/0.1” komutunu kullanabilirsiniz.
Ör :
Switch > enable
Switch # Configure Terminal
Switch (config)# interface fastethernet 0/0.1
Switch (config-subif)#

3 – Connection Line Configuration Mode : Bu mod içerisinde ise cihazımıza bağlantı yapacağımız zaman ki ayarlamaları yapıyoruz.

Bu modda olduğunuzu anlamanız için komut satırında “(config-line)#” yazısını görmelisiniz ve bu mod‘a erişebilmek için “line console 0” gibi bağlantı ayarlama komutlarını kullanmalısınız. Örnek olarak aşağıdaki komutları inceleyebilirsiniz.
Ör :
Switch > enable
Switch # Configure Terminal
Switch (config)# line console 0
Switch (config-line)#

Bu makalemde burada sonlanıyor arkadaşlar bir sonraki makalede görüşmek üzere kolaylıklar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir