Selam arkadaşlar,
Bu makalemiz de sizlere DHCP hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
İlk olarak İngilizce karşılığını sizlerle paylaşayım. Dynamic Host Configuration Protocol. J
Peki nedir bu DHCP?
Ortamınız da bulunan bir server’a kurulan bu role sayesinde, Clientlarınızın IP, Gateway, WINS, DNS gibi ayarlarının her birini tek tek elle girmeden sistem sayesinde ayarlanan değerlerin Clientlara otomatik olarak atanmasını sağlayan protocoldur. Bu sayede sistem üzerinde ki her bir client’a tek tek ayar yapmanız gerekmeyecektir.
DHCP kullanmanın avantajları nelerdir?
Disksiz iş istasyonlarına(Aptal terminallere) ip dağıtmak : İlk amaçlarından biri bu istanyonlara ip dağıtmaktı aslında DHCP’nin. Bu sayede aptal terminal dediğimiz cihazların TCP/IP ayarları yapılmış olur ve cihazlar çalışır duruma gelirler.
Ağ üzerinde taşınabilir cihaz kullanılabilmesi : Bu cihazlarla gidilen her yeni ağda elle ip atanması yerine bağlanılan her sistemdeki DHCP sayesinde bu ayar otomatik olarak gerçekleştirilecektir.
Cihazlara verilen adreslerin yönetimi :
– Bu sistem yardımı ile her bir bilgisayara farklı ip verilerek ip çakışmalarının önüne geçilmiş olur.
– Mac adresine göre filtreleme yapılarak istediğimiz mac’e özel ip adresi tanımlaması yapabiliriz.
Bu şekilde özetleyebiliriz.
DHCP’imizin çalışma prensipi :
1 – DHCP Discover :
Dhcp rolü yüklü olan ortamda ki bir cihaz; ilk açıldığında DHCPDISCOVER mesajı yollar ve bu sayede ortamda broadcast olarak “Bir DHCP server var mı! Bana ip lazım” diye bağırmak demektir. Ve bu paket kime gideceği belli olmadığından dolayı İçerik olarak aşağıdaki alanları içerir.
– Hedef IP Adresi (Bilinmiyor) = 255.255.255.255 (Broadcast)
– Hedef Mac Adresi (Bilinmiyor) = FF.FF.FF.FF.FF.FF (Broadcast)
– Kaynak IP Adresi (Bilinmiyor) = 0.0.0.0
– Kaynak Mac Adresi = 00.01.02.FF.FA.FB (Bu paketi biz yolladığımızdan dolayı cihazımızın Mac
adresidir.)
2 – DHCP Offer :
Ağımıza yollanan DHCPDISCOVER paketi DHCP sunucumuz tarafından alınır. Daha sonra sunucumuz içerisinde bulunan ip adreslerinin tablosu sorgulanır. İstemciye verilecek olan ip adresi ve kira süresi belirlenir. Bu doğrultuda oluşturulan DHCPOFFER paketi istemciye gönderilir.
NOT : Ortamımız da birden fazla DHCP sunucusu bulunabilir. Bundan dolayı DHCPDISCOVER paketine en hızlı yanıt veren DHCP sunucusunun vermiş olduğu ip alınacaktır.
Paket içeriği aşağıdaki gibi olacaktır.
– Hedef IP Adresi (Henüz onaylanmayan) = 192.168.1.46
– Hedef Mac Adresi (Biliniyor, istemci IP) = 00.01.02.FF.FA.FB
– Kaynak IP Adresi (DHCP Server) = 192.168.1.5
– Kaynak Mac Adresi (DHCP Server) = 10.01.05.AB.A1.B1
3 – DHCP Request (Broadcast):
Bu kısımda Client makinamız onun için ayarlanan ip adresini kabul ettiğini bildirir. Ayrıca Client’ımız
birden fazla DHCPOFFER mesajı almışsa; bir adet daha Broadcast olarak mesaj yollar ve diğer DHCP sunucularına ip aldığını bildirir.
4 – DHCP Acknowledgement :
DHCPREQUEST mesajını alan DHCP serverımız; Client’a vereceği bilgileri sistemine işleyerek IP adresi, Ağ maskesini, Gateway adresi ve DNS adreslerini Client’a yollar.
Kiralama Süresi :
Bu sistem üzerinde cihazlara varsayılan olarak atanan ve ip adresine sahip olabileceği süre 8 gündür.
CMD üzerinden cihazımız da bulunan ip adresine bakmak : Bunun için Windows + R ile Run penceresini açın artından cmd yazıp entera basın.
> ipconfig ya da ipconfig /all (gelişmiş seçenekleride göstericektir.)
Bu komut yardımı ile cihazınız da bulunan ip adresini görmüş olacaksınız.
Kodu çalıştırdığınız da yukarıdaki görüntüyü elde edeceksiniz.
APIPA : 169.254.0.1 – 169.254.255.254 aralığında bulunan ip adreslerine APIPA denir. Cihazın bu ip adresini alma nedeni ise DHCP üzerinden bir ip alamamasıdır ya da IP çakışmasından dolayıdır. Ancak hiç bir cihaz bu ip ile ortam da durmak istemez bundan dolayı her 5 dakika da bir DHCP’den ip isteyecektir. Bu nedenle APIPA adresini cihazın aldığını görmeniz durumunda CMD ye ipconfig /all yazarak Tentative bir ip alıp almadığını da kontrol edin.
CRC | DATA |
Header |
|
S.IP = 0.0.0.0
|
Discover | ||
D.IP = 255.255.255.255
|
|||
Teklif edilen ip |
OFFER |
||
İstenilen ip |
Request |
||
ACK |
ACK |
Lease Renewall (Kira Yenileme) İşlemleri :
1 – Restart =
A – Bilgisayarımız her kapatılıp, açılmasında kira süresi uzatılır. Bu paket Unicast olarak gönderilir.
B – Ortamdaki DHCP Server’a cihaz tarafından ulaşılamaması durumunda, Cihaz otomatik olarak Gateway’e ping atıyor ve Gatewayden gelen cevap ile kiralama süresinden kalan günlere devam ediyor. Ancak Gatewayde cevap vermezse ip adresi otomatik olarak APIPA’ya düşüyor.
C – DHCP tarafından verilen ip adresi kira süresi bittikten sonra aktif olmazsa aktif ip listesine düşecek ve tekrar kiralanabilir durumda olacaktır. Bu ip adresi farklı bir bilgisayar tarafından alınır ve eski sahibi tarafından tekrar talep edilmesi durumunda DCHP Server eski clienta NOACK mesajı dönecektir ve client tekrar yeni bir ip adresi isteyecektir. Boşta olması durumunda ACK mesajı döner ve tekrar aynı bilgisayara ip adresi atanır.
2 – No Restart =
– Bu tür cihazlarda kira süresinin %50 si kadar kullanılması durumunda Clientdan DHCP’ye tekrar request yollanır. Sunucumuz ayakta olması durumunda ACK alır ve Kira süresi tekrar uzatılır.
– %50’lik kısımda DCHP den cevap alamazsa %75’lik kısma kadar kullanmaya devam eder ve ardından tekrar DHCP’ye Request yollar. Ayakta olması durumunda ACK alacaktır.
– %75’lik kısımdan sonra DHCP hala ayakta değilse %87,5’lık kira süresine kadar cihaz kullanmaya tekrar devam eder ve son şans olarak tekrar Request yollar. Cevap alması durumunda ACK ile kira süresini yeniler ancak cevap alamazsa kira süresinin bitime kadar kullanmaya devam eder ve sonunda Client APIPA’ya düşecektir.
Yararlı olması dileğiyle arkadaşlar kolaylıklar dilerim.