DHCP Policies -2

Selam arkadaşlar,

Bu dersimizde de sizlere DHCP Policies hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Bu DHCP özelliği sayesinde Kullanıcı bazlı olarak ya da Cihaz bazlı olarak kurallar oluşturulabilir. Bu kurallar iki bölümden oluşmaktadır. 1. Gerekli koşulların belirlendiği Conditions bölümü, 2. İse ayarlamaların yapıldığı Settings bölümüdür. Conditions kısmında ayarlanan kuralların hangi kullanıcılara uygulanacağı belirlenirken, Settings kısmında gerekli olan network parametrelerinin atanması sağlanır. Conditions kısmında 5 farklı parametre bulunmaktadır. Bu parametreler tek tek kullanılabildiği gibi ikiden fazla parametre and ya da or işlemleri ile beraberde kullanılabilir. Conditions da bulunan parametreler Mac Address, Vendor Class, User Classi Client Identifier, Relay Agent Information’dır. Bu parametreler Equal (eşittir) ya da Not Equal (eşit değildir) olarak ayarlanır. Settings kısmında ise kullanıcılar aranan koşula uyması durumunda policy içersinde belirlenen parametreleri kullanırlar. Bu alanda koşul sağlanması durumunda kullanıcının hangi aralıktan ip alacağı, gateway ve dns vb. bilgileri belirlenir.

Policies ayarlamaları :

Policies uygularken karar vermemiz gereken bir husus vardır. Uygulanacak olan Policies bütün DHCP üzerinde mi geçerli olacak yoksa sadece Scope içersinde geçerli olacağıdır. Eğer bütün DHCP üzerinde geçerli olmasını istiyorsak IPv4 altında bulunan Policies de, yok hayır Scope üzerinde geçerli olsun istiyorsanız da Scope altında bulunan Policies üzerinden işlemler yapmanız gerekmektedir.

Sizin için en uygun ayarı seçtikten sonra Policies üzerine sağ tıklıyoruz ve New Policy… tuşuna basıyoruz.

Yukarıdaki ekranda ki gibi oluşturacağımız policy’i tanımlamak amacıyla Policy Name ve Description giriyoruz. Ve Next ile devam ediyoruz.

Sonra karşımıza yukarıda da anlattığım gibi kriter oluşturma ekranı gelmektedir. Sol taraftaki kısımda da gördüğünüz gibi listede herhangi bir kriter yok. Burada AND mı, OR mu yapılacak bunu seçiyoruz. Ardından Add…. Tuşuna basıyoruz. Sağ taraftaki alan açılıyor ve Criteria alanına yukarıda da anlattığım gibi 5 parametreden birini seçeriz, Operator kısmından eşit olup olmayacağını belirleriz. Ben burada Mac Address seçtiğimden dolayı Value kısmına Maclerimi girdim ve add diyerek listeye ekledim. Sadece Mac adresine bakmasını istemiyorsanız diğer parametleride Add… tuşunu kullanarak ekleyebilir, AND ve ya OR yaparak karşılaştırılmasını isteyebilirsini. Ok diyoruz.

Artık Kriterimiz listeye eklenmiştir Next diyerek ilerliyoruz.

Yapılan kurala Scope’umuzdaki iplerden hangi aralığı vericeğimizi belirliyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Bir sonraki ekran Settings ekranımız burada da DHCP Standart Options altından Gateway,DNS gibi ayarları ekliyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Daha sonra yapılan ayarın bize küçük bir özetini gösteriyor ve finish diyerek bitiriyoruz. Bu ayarları isteğinize göre daha çok geliştirebilirsiniz.

Eklenen Policies’miz Policies altında gözükecektir.

Yararlı olması dileğiyle kolaylıklar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir