Selamlar arkadaşlar,
Bu dersimizde sizlere DFS(Distributed File System) management’ı anlatmaya çalışacağım.
Nedir bu DFS : Network ortamında çalışan sunucuların kendi aralarındaki dosta transferlerinin senkronizasyonunu sağlayan bir çoğaltma alt yapısıdır. Bu özellik sunucularımız arasındaki dosyaların sıkıştırılmasında RDC algoritmasından yararlanır. Bunun yanında klasörün içersindeki data da değişiklik olması durumunda, sadece değişiklik olan ya da eklenen dataların senkronizasyonunu diğer sunuculara yollar.
DFS ile gelen birkaç özellik :
à DFS çoğaltma işlemi WMI desteği eklendi.
à Veritabanı klonlama özelliği sayesinde sunucuların üzerinde bulunan veritabanlarının kopyalanabilmesi sağlandı.
à Windows PowerShell üzerinden dosya çoğaltılabilmesi için modül eklendi.
Distributed File System Replication (DFS) nedir?
DFS sunucumuzdaki dataların bir diğer DFS sunucusu üzerine aktarılması işlemine denir bu replication.
Kurulumu :
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi önceki makalelerimizde de File Server Role’yi kurarken DFS Namespaces’ı kurmuşum buna ek olarak DFS Replication’ı da işaretleyerek next diyoruz ve en son adımda Install’a basarak kurulumu gerçekleştiriyoruz.
Kurulum işlemini bitirdikten sonra karşımıza yukarıdakine benzer bir ekran çıkacak ve Close tuşuna basarak ekranı kapatıyoruz.
Yüklemiş olduğumuz özelliği açmak için Başlat à Administrative Tools’a basıyoruz ve DFS Management’a çift tıklıyoruz.
Yukarıdaki gibi karşımıza DFS Management ekranı gelecektir.
NameSpace oluşturma :
Bunun için yukarıdaki resimde bulunan yöntemlerden birini seçin ve New Namespace… butonuna basın.
Karşımıza gelen ilk ekran Namespace Server olacaktır. Burada Browse… diyerek server’ı seçebilirsiniz ya da direk eliniz ile de yazabilirsiniz. Ben Server adı olarak local serverımın adını verdim ve next tuşu ile devam ettim.
Bir sonraki ekran Namespace Name and Settings dır. Bu adımda Name kısmına kullanıcıların DFS Server üzerindeki paylaşımları görebilmeleri için kullanacakları adı yazıyoruz. Daha sonra Edit Settings… tuşuna basıyoruz.
Edit settings penceresinde Local Path of Shared Folder: yazan kısımda DFS sunucusu paylaşılan klasörün nerede olduğu gösterilmektedir.
Shared folder permissions altında bulunan özellikleri açıklayacak olursak;
All users have read-only permissions = Bu seçeneği işaretlememiz durumunda DFS sunucusu üzerindeki klasörlere bağlanan kullanıcıların sadece Read hakkı olacaktır.
All users have read and write permissions = Bu seçenek ile hem read hem write hakları olacaktır.
Administrators have full Access; other users have read-only permissions = Bu seçenek ile sadece Administrator kullanıcısında full yetki olacaktır, diğer kullanıcılarda sadece okuma yetkisi olacaktır.
Administrators have full Access; other users have read and write permissions = Bu seçenek ile de Admin kullanıcı full yetki, diğer kullanıcılar ise okuma ve yazma yetkisine sahip olacaktır.
Use custom permissions = İle de özelleştirilmiş bir yetkilendirme yapabilirsiniz.
Bir diğer ekran ise Namespace Type’dır. İki adet namespace oluşturma seçeneği vardır;
1 – Domain-based namespace = Bu seçeneğin işaretlenmesi durumunda domain bazlı bir namespace oluşturulacaktır. Bu namespace sayesinde server içersinde, birden fazla namespace oluşturularak kullanılabilmektedir. Enable Windows Server 2008 mode seçeneği varsayılan olarak seçili gelecektir. Oluşturulan bu namespace server 2008 düzeyinde ölçeklenebilirlik ve erişim tabanlı numaralandırma özelliğini de destekleyecektir.
2 – Stand-alone namespace = Bu seçeneğin işaretlenmesi durumunda domainden bağımsız tek başına bir namespace server kurmuş olunacaktır. Bu seçeneğin seçilmesi durumunda Preview of stand-alone namespace’de belirtildiği gibi cihaza bağlanılacaktır.
Bizim domain ortamımız olduğundan dolayı Domain-based namespace kutucuğunu seçiyoruz ve Next tuşuna basıyoruz.
Bir sonraki ekranımız Review Settings and Create Namespace olacaktır. Bu ekranda yapmış olduğumuz ayarların özeti bulunmaktadır. Create diyerek Namespace’imizi oluşturtuyoruz.
Başarılı bir şekilde namespacemız oluşmuştur. Close diyerek penceremizi kapatıyoruz.
Oluşturulan Namespace’i Namespaces altında görmeniz mümkündür.
Oluşturulan Namespace üzerine basmanız durumunda Namespaces Server tabında yapmış olduğumuz domain-based namespace’i göreceksiniz.
Link olarak eklenecek olan yeni bir klasör oluşturma :
Bunun için ben C:\ atında Folders adında linkleyeceğim dosyaları toplayacağım ortak bir klasör oluşturdum. Buranın içersinde ortak adında bir dosya daha oluşturdum ve bu dosyayı sharing tabı altında bulunan Share tuşu yardımı ile paylaştırdım. Advanced Sharing kısmından Everyone grubunu ekliyerek Read ve Write haklarını verdim.
DFS üzerinden Klasörü Link olarak ekleme :
Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi oluşturmuş olduğum namespace üzerinde tıklayarak New Folder… tuşuna basalım.
Açıla New Folder penceresinde Name kısmına ulaşılacak adı yazıyoruz. Preview of namespace kısmında klasöre nasıl ulaşılacağını gösteren bir yol bizim için sergilenmektedir. Add Folders Target penceresinde Browse diyerek Browse for Shared Folders penceresini açıyoruz ve paylaşmış olduğumuz ortak klasörünü seçiyoruz. Ardından pencereler de bulunan Ok tuşlarına basıyoruz. Ve New Folders ekranında Folder targets kısmında eklenen klasörümüzü görüyoruz.
Aynı şekilde bu klasörü namespace altında da görmemiz mümkündür.
Oluşturulan Namespace’e domainde ki bir cihazdan ulaşmak için :
Domain ortamında olan bir Windows 10 bilgisayarda Windows + R yaparak Run ekranını açtık. Buraya \\deneme.local\SharedFiles yolunu yazdık ve Ok tuşuna bastık.
Karşımıza yukarıdaki bir ekran geldi ve bu ekranda path yazan kısımda bağlanmakta olduğumuz server ile alakalı herhangi bilgi yok sadece domain adımız görünmektedir.
Başka bir DFS Server’ı Namespaces alanına tanımlamak :
Bu işlem sayesinde İlk tanımlamış olduğumuz sunucu üzerindeki DFS kurulumlarını ikinci sunucu üzerinde de yapmanız gerekmektedir ve iki sunucuda domain’de olmalıdır. Yukarıdaki adımlarla aynı olduğundan dolayı tekrar aynı adımları uygulamayacağım.
Birinci sunucumuzda kurulan olan DFS Management’ı açıyoruz. Namespaces altında bulunan ve belirlemiş olduğumuz ada Sağ tıklıyoruz ve Add Namespace Server… ‘a tıklıyoruz.
Bu alanda Browse’a tıklıyoruz.
Bu ekranda DFS2 sunucumuzu seçtiriyoruz.
Bir sonraki ekran da DFS2 sunucumuzu seçtiğini görüyoruz ve Edit Settings…’e basıyoruz.
Açılan bir sonraki ekranda ayarlarımız yukarıdaki gibi olacaktır ve Ok tuşuna basmalısınız.
Yukarıdaki progress bar belirecektir ve işlem bittiğinde ekran direk kapanacaktır.
Başarılı bir şekilde işlemin gerçekleştiğini DFS Management ekranından görmeniz mümkündür. Şimdi yukarıdaki yöntemi kullanarak Test işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı şekilde bağlanacaktır.
DFS Replication İşlemleri :
Bu işlemi yapabilmemiz için ilk olarak sunucularımızdan birinde Replication Group oluşturmamız gerekmektedir.
Bunun için yukarıdaki gibi Replication’a sağ tıklayarak New Replication Group…’u seçiyoruz.
Bir sonraki ekranda karşımıza iki adet seçenek çıkacaktır. Bunlar :
Multipurpose replication group : Seçeneği ile iki ve ya daha fazla server arasındaki dataların replikasyon işlemi için kullanılır.
Replication group for data collection : Şube ve Hedef iki sunucu arasındaki çift taraflı replication işlemlerinde kullanılır.
Biz Multipurpose Replication Group’u seçiyoruz ve Next diyoruz.
Bir diğer sayfa da oluşturulacak olan Replication grubumuz için bir isim belirliyoruz ve Next diyoruz.
Bu kısımda yukarıda gördüğünüz gibi DFS Replication’a tabi tutulacak olan Serverlarımızı Add tuşuna basarak eklememiz gerekmektedir.
Bu ekranda da topology ayarını seçmekteyiz. Bunlardan
Full Mesh : Bu seçenek sayesinde yartılan grup içersindeki her üye, diğer üyeler ile replike olarak çalışır. Bu topoloji, replication grubu içersindeki sunucuların sayısı on veya daha az olması durumunda daha iyi performans sağlayacaktır.
No Topology : Bu seçenek sayesinde mesh dışında özel bir topoloji oluşturman isterseniz kullanılır.
Full mesh seçip next diyoruz.
Bu ekranda da replication işlemi sırasında kullanılacak bant genişliği ve replication işlemini istediğimiz zaman gerçekleştirmesi için Schedule belirleme işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Yukarıdaki gibi yaptım ve Next ile ilerledim.
Bu ekranda Primary Serverımızı seçiyoruz ve next diyoruz.
Bir sonraki ekranda Add tuşuna basarak Add Folder to Replicate penceresini açıyoruz. Burada Browse.. a basıyoruz ve C:\ altında oluşturmuş olduğumuz klasörü seçiyoruz. Ok tuşuna ve ardından Next tuşuna basıyoruz.
Bu alanda da DFS2 sunucumuzun C:\ Klasörü altında Ortak adından bir klasör oluşturuyoruz ve daha sonra yukarıdaki alana gelip DFS2 yi seçtikten sonra Edit tuşuna basıyoruz. Ardından Enabled a basıyoruz ve diğer sunucumuzdan oluşturmuş olduğumuz Ortak klasörünü seçip OK ve Next tuşuna basıyoruz.
Bir sonraki ekranda yapmış olduğumuz adımların özeti vardır. Bu ekranda Create’e basarak oluşturma işlemini başlatıyoruz.
İşlemimiz başarılı bir şekilde bitmiştir.
Oluşturulan gruplarımızı yukarıdaki gibi görebilirsiniz.
İşlemler tamamlandıktan sonra iki sunucumuzda da dfsrdiag pollad komutunu çalıştırıyoruz.
Yukarıdaki klasörde yapmış olduğum değişikliği görmeniz mümkün.
Şekilde de C$ olarak DFS2 sunucumuza bağlandım ve aynı değişiklikler DFS Serverının altında bulunan Ortak klasörüne de otomatik olarak yansıtılmış.
İşinize yaraması dileğiyle.