Hyper-V Sanal Switchler

Merhabalar,

Bu yazımda sizlerle Hyper-V üzerinde sanal switchleri anlatmaya çalışacağım.

Peki nedir bu Virtual Switch?
Herhangi bir sanallaştırma platformu üzerinde çalışan sanal makinelerin gerek duyduğu ağ iletişimini sağlar. Bunları sanal switchler olarak düşünmeniz mümkündür. Örnek olarak bir fiziksel switch’i nasıl bir subnete ayırarak tamamen o ağa hizmet verecek şekilde hazırlıyorsak, sanal switch’leride bu şekilde ayarlayabiliriz. Bu switchleri yazımızın devamında türleri ile ayrıntılı olarak açıklamaya çalışacağım.

Hyper-V Manager’da bulunan Virtual Switch Manager’a tıklıyoruz.

Karşımıza çıkan ekran External, Internal ve Private olmak üzere üç adet sanal ağ vardır. Sırasıyla açıklamamız gerekirse.

External : Ağımız üzerindeki diğer kaynaklarla konuşması ve internet erişimini sağlaması adına tanımlanan ağ türüdür. Fiziksel ağ üzerindeki bu cihazlar, sunucularımız olabileceği gibi diğer sanal makinelerimiz de olabilir. Bu sanal switch’i kullanmamız için fiziksel bir network kartına ihtiyacımız olacaktır. Bir cihazda birden fazla External Virtual Switch oluşturmamız için birden fazla network kartına (Ethernet kartı) ihtiyacımız olacaktır.

Internal : Oluşturulan sanal bir ağ üzerinde sadece sanal makinelerin kendi arasında ve o makinelerin kurulu olduğu sistem ile konuşması için kullanılan sanal switchtir. Bu ağda olan cihazlar fiziksel ağ ya da internet ortamına çıkamazlar, haliyle herhangi bir fiziksel bir network kartına da ihtiyaç duymazlar. Bundan dolayı Internel bir swicth oluşturulduğunda kurulu olan host’un üzerinde sanal bir Internal network kartı eklenecektir. Bu ağ ortamında olan cihazlar birbirleriyle 10Gbps hızlalar iletişim haline geçeceklerdir.

Private : Oluşturulan bir yapıdaki sanal makinelerin host ve internet ortamından bağımsız yalnızca kendi aralarında görüşmelerini sağlayacak olan sanal ağ türüdür. Bu network türünü tamamen izole olarak düşünebilirsiniz. Bu ağ türünde de fiziksel bir kart gerekmemektedir.

Bunlara ek olarak birkaç notum da olacak sizler için. Bir sanal makineyi aynı anda birden fazla sanal ağa dahil edebiliriz. Bu sanal ağlar Vlan desteklerler. Bu ağlar üzerinde capture, filtering ve routing gibi çeşitli işlemler yapılabilir.

Şimdi yukarıdaki resmimize dönmemiz gerekirse istenilen ağ yapısı seçildikten sonra Create Virtual Switch seçeneği seçilir.

Yukarıdaki resmi kontrol edersek sol tarafta bulunan Virtual Switches alanına belirlemiş olduğumuz switch eklenecektir. O alana tıkladığımızda sol taraftaki alanlar belirecektir. Name kısmında sanal ağımızın adını belirliyoruz ve External Network alanında kullanılacak olan Network kartını gösteriyoruz.

Sol kısımda bulunan Global Network Settings alanında bulunan Mac Address Range alanını tıklarsak sol tarafta olan Minimum ve Maximum olarak belirlenen sanal Mac’lerin aralığını görmeniz mümkün olacaktır.

Sanal Switch kısmında gerekli ayarlar bu kadardır basit şekilde. Oluşturulan bu sanal ağlar arasından seçim yaptıktan sonra oluşturulacak olan VM’de bulunan network ayarları kısmında bu sanal switch’i seçmemiz gerekmektedir.

Kolaylıklar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir