Selamlar arkadaşlar bu makalemde sizlere PowerShell üzerinde işinize yarabilecek olan bir kaç kodu anlatacağım.
– PowerShell Version bulma :
Yazacağınız $PSVersionTable değişkenini çalıştırarak PowerShell versiyon bilgisini elde edebilirsiniz.
– Console ekranında yazılan kodların geçmişini görmek :
Start-Transcript C:\Notes.txt kod’u ile C altında oluşturulan Notes.txt dosyasına Console’da yazılan bütün kodlarının çıktısı, sonucu atılmaya başlaması için PowerShell uyarılır ve Transcript özelliği aktif edilmiş olur. İşlemlerin sonunda yazılan Stop-Transcript ile pasif hale getirilmiş olacaktır. Daha sonra oluşturulan dosyanın içerisinden yapılan işlemleri görebilirsiniz.
– Yazılan kodların çıktılarını dışarı kayıt etmek :
Get-Service > C:\Result.txt komutu ile çıktı dışarı alınır ve Text dosyası içerisinde daha önceden kayıt edilmiş yazılar varsa bunların üstüne direk yazılır. Ancak araya koyulan >> olarak değiştirirsek Get-Service >> C:\Result.txt, Text dosyasında bulunan yazılarak dokunmaz ve alt satırdan yazmaya devam eder.
– Help komutu :
Powershell üzerinde bulunan Yardım (Help) komutu kullanılmadan önce güncellenmesi gerekmektedir.
Yazılacak olan Update-Help komutu ile güncelleme işlemini başlatmış oluyorsunuz. Yapılan güncelleme işlemi sırasında bilgisayarda bulunan Modüllere göre yapılacaktır ve işlemin hatalı bitmesi güncelleme yapılmadığı anlamında değildir, hatalı bitebilmektedir.
Save-Help –DestinationPath C:\Yardim\ komutu yardımı ile Güncel Help bilgisi olan bir bilgisayardan dışarı dosyaları alabilir ve başka bir bilgisayara atmak için kullanabilirsiniz. Bu komutu çalıştırmadan atacağınız klasörü oluşturmanızda yarar var.
Daha sonra indirilen dosyaları yüklenecek olan bilgisayara atıyoruz ardından çalıştırılacak olan Update-Help -SourcePath C:\Yardim\ yazıp Enter tuşuna basıyoruz. Bu sayede herhangi bir internet bağlantınız olmasa dahi Help’i güncelleyebileceksiniz.
Help’in Kullanımı :
Get-Help yazdıktan sonra yardım almak istediğimiz CMDLET’i yazıyoruz ve ardından Enter tuşuna basıyoruz. Ör : Get-Help Get-EventLog
Get-Help Get-EventLog –Examples , CMDLET’imizi sonuna –Examples olarak yazmamız durumunda Örneklerle birlikte gösterecektir. –Full yazmamız durumundaysa tüm özellikleriyle birlikte gösterecektir.
– Komutların içerisinde arama :
Get-Command komutu ile PowerShell kullanılabilir CMDLET’leri görüyoruz. Get-Command *service* şeklinde yazmamız durumunda içerisinde service kelimesi geçen Function,CMDLET ve Application’ları arayarak bize gösterecektir.
Yararlı olması dileğiyle kolaylıklar dilerim, bir sonraki makalemde görüşmek üzere.