Print Server Diğer Ayarları

Selamlar arkadaşlar,

Bu makalemde sizlere Print Serverlar hakkında bildiklerimi öğreteceğim.

Bir Print server’a yazıcı eklemek istiyorsanız bunu USB, LPT ya da Network’e uyumlu olan printerlar ile gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır. Burada önemli olan nokta bu network cihazına direk olarak erişilmesi mi gerekmektedir yoksa server üzerinden mi erişilmesi gerekmektedir bunun kararıdır.

Print serverın yararlarından biri izinler(güvenlik) bir diğeri ise driverlardır. İzinler sayesinde kimin hangi printerdan çıktı alabileceğini belirleriz ve Driver sayesinde de server üzerinden connect dememiz yeterli olacaktır. Serverla iletişime geçen bilgisayarımız printer’ın driverını otomatik olarak yükleyecektir.

Control panel altında bulunan Devices and Printers kısmından cihazımızda yüklü olan printerları görmemiz mümkündür. Yine bu ekranda Add a printer dememiz durumunda yeni printer ekleme penceremiz gelecektir.

İlk açılan ekranda Network ortamımızı kontrol edecektir bilgisayarımız, benim networkümde herhangi bir printer olmadığından dolayı The printer that i want isn’t listed’e basarak listenemediğini belirtim.

My printer is a little older. Help me find it. = Bu seçenek ile eski olan cihazlarınızı tanıtabilmeniz için Windows tarafından yardım almanızı sağlamaktadır.
Find a printer in the directory, based on location or feature. = Belirtilen yol üzerinde printerın olduğunu belirtiyoruz.
Select a shared printer by name. = Bu özellik sayesinde adı ile paylaşılan printer’ı bulmamız sağlanıyor.
Add a printer usimg a TCP/IP address or hostname. = Bu seçenek ile de ip ile paylaşılan printer’ı bulmamız sağlanmaktadır.
Add a Bluetooth, wireless or network discoverable printer. = Bu seçenek ile de bluetooth, wireless ya da network üzerinden bulanabilecek olan printer için bize yardımcı oluyor.
Add a local printer or network printer with manual settings. = Bu seçenek yardımıyla da local ya da network printerını elle ekliyoruz.

Bizim seçmiş olduğumuz seçenek yukarıdaki gibidir. Next diyoruz ve ilerliyoruz.

Bir sonraki ekran yukarıdaki gibi olacaktır.

Şekil 1.4 de bulunan Use an existing port: u seçersek ve listeden bulunan bir portu seçip next dersek, Şekil 1.5 deki gibi bir ekran bizi karşılıyor olacak. Bu ekranda Manufacturer kısmında bulunan üreticilerden birini seçip sol tarafında bulunan Printers kısmından da modeli seçmeniz durumunda Windows tarafından standart olan driverları yüklemiş olacaksınız. Eğer o listede printerınızın driver’ını bulamazsanız Have disk… diyerek indirmiş olduğunuz ya da printer cd’sinde bulunan driverı yüklemeniz mümkün olacaktır.

Şekil 1.4’de olan diğer seçenek de Create a new port u seçip TCP/IP yapılandırmasını seçmeniz durumunda bu ekran karşınıza gelecektir. Bu ekran da ip ya da cihaz adı ile sisteminize printer’ı eklemeniz mümkün olacaktır.

Ben Use an existing port seçtim ve port seçerek next dedim. Bir sonraki ekranda Driver seçtim ve tekrar next dedim.

Bir sonraki çıkan ekranımız Printer name’i belirleyeceğimiz ekrandır. Gerekli adı girin ve next tuşuna basın.

Bir sonraki ekran printerı paylaştırabileceğimiz ekrandır. Do not share this printer diyerek next diyoruz.

En son ekranımızda da Set as the default printer’ı seçerek eklediğiniz printer’ı varsayılan olarak ayarlayabilirsiniz. Print a test page e basarak test çıktısı alabilirsiniz. Finish diyoruz ve işlemimizi bitiriyoruz.

Devices and Printers altında eklemiş olduğunuz Printer’ı görmeniz mümkün olacaktır. Üzerindeki işaretin anlamı ise o printerın varsayılan olarak ayarlanmış olduğunu göstermektedir.

Bu ekranda printer’ımıza sağ tıklayıp Printer Properties’e tıklarız. Burada printerımız ile ilgili ayarları göreceksiniz.

Açılan Properties ekranımız da Sharing tabı ile cihazımızı ağ ortamına paylaştırıyor olacağız. Share this printer seçilir ve share name’e girilen isim ile printer ağ ortamındaki insanlara paylaşılmış olur. Render print jobs on client computers işaretlememiz durumunda print alırken yapılan render işlemlerini çıktıya alan kişinin bilgisayarında yapacaktır. List in the directory seçeneğini seçmemiz durumunda da cihazımız networkten aranması durumunda bulunabilecektir.

Computer Management’e girmeniz durumunda da yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi printerlarımızı görebilirsiniz. Printerlarımızı silmek istiyorsanız bu listede printer’a sağ tıklamalısınız ve Uninistall demelisiniz.

Driverlarını görmek istediğimiz printer’a sağ tıklarız ve properties tuşuna basarız. Advanced sekmesinde Driver alanında bulunan New Driver… tuşuna basarak yeni bir driver ekleyebiliriz ve hemen sol tarafında bulunan listeden bu driver’ı seçebiliriz.

Printer Security :

Bu ekranda da printer üzerinden hangi kullanıcıların çıktı alabileceğini ya da alamayacağını belirliyoruz. Security tabında bu listeyi görmemiz mümkün. Hemen altında bulunan Add ya da Remove ile buraya kullanıcı ekleyebiliriz. Permission for kısmında da kullanıcımıza nasıl haklar vereceğimizi belirliyoruz.

Print : Bu seçeneği Allow olarak işaretlememiz durumunda kullanıcımız yazıcı yükleyebilir, kendi dokümanını yazdırabilir ya da silebilir olacaktır.
Manage Documents : Bu seçeneği Allow olarak işaretlememiz durumunda kullanıcımız yazıcı üzerinde bulunan ve yazdırılmak için sırada bekleyen dokümanlara müdahalede bulunabilir.
Managa this printer : Bu seçeneği Allow olarak işaretlememiz durumunda kullanıcımız, izin verilen printerın özelliklerine müdahalede bulunabilme yetkisine sahip olacaktır.

Yine Advanced tab’ı altında bulunan Available From kısmında cihazımızın hangi saat aralığında çalışacağını belirleyebiliyoruz. Priority kısmından ise printer önceliğini belirliyoruz. Bu seçeneği 99 olarak ayarlamamız durumunda ayarlanan profildeki printer en yüksek önceliğe sahip olan printer oluyor.  Bunu her profil için ayrı ayrı yapmamız gerekiyor.

Ports tabının altından Enable printer pooling seçeneğini işaretledikten sonra yukarıdaki printerlardan birden fazla seçmeniz ve apply demeniz durumunda iki cihaz bir birleri ile pooling yapıyor olacak.

Pooling yapmasının anlamı bu cihazlardan birinin bozulması durumunda diğeri otomatik olarak devreye girecek ve kuyrukta olan dokümanları yazdıracaktır.

Kolaylıklar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir