Proxmox OS Template Clone NFS İşlemleri

Selamlar arkadaşlar bu yazımda sizlere Proxmox üzerinde Template oluşturma ve bu Template üzerinden oluşturulan Clone ile yapacağım işlemlerde NFS Mount, HDD Diskimizin Move Storage adımını, Hotplug olarak CD/DVD Drive eklemeyi ve Snapshot’in nasıl alındığını anlatacağım. Yapılacak işlemleri genel olarak birbirleri ile bağlantılı tutmaya çalıştım ki konumuz akıp gitsin diye arkadaşlar.

İlk olarak yapımdan söz edeyim ve bir adet Proxmox Server’ım bulunmakta, bu cihazımın üzerinde ise OEM olarak kurulmuş bir ubuntu işletim sistemi var. Bu işlemi sizde yapmak isterseniz buraya tıklayarak diğer yazıma ulaşabilirsiniz.

Bu işletim sisteminden ilk olarak bir Template oluşturacağım.

İlk olarak Node üzerinde bulunan VM’imize sağ tıklıyoruz ve Convert to Template seçeneğini seçiyoruz.

Daha sonra Confirm penceresi çıkıyor ve Yes diyoruz.

Sonrasında ise VM’imizin Template moda döndüğünü işaretinden de anlayabiliriz. Bu şekilde kolayca VM Template oluşturabiliriz.

Şimdi bu Template ile bir Clone oluşturacağım.

Template’imizin üzerine sağ tıklıyoruz ve Clone tuşuna basıyoruz.

Clone VM Template penceresinin açıldığını göreceksiniz.

Target Node : Bu alanda Cluster yapınızda olan farklı Node’larınızı seçebilirsiniz.
VM ID : Burada cihazınıza ID ataması yapıyorsunuz.
Name : VM adınızı belirliyorsunuz.
Mode : Full Clone yapıyorum ben.
Full Clone : Mevcut VM’inizin tam kopyasını alacaktır ve bağımsız bir VM oluşturmuş olacaksınız.
Linked Clone : Kanynak VM’in Snapshot’ını kullanarak oluşturacaktır. Bunu kullandığınızda Kaynak VM’in zarar görmesi durumunda bu cihazda çalışmayacaktır.
Target Storage : Bunda da anlayabileceğiniz üzere cihazımızın depolanacağı alanı seçiyoruz. Şuanda herhangi NFS bağlantım olmadığı için Local-lvm’i seçiyorum.
Format : Bu kısımda ise Disk formatımızı seçebiliyoruz. Bu kısımları aktifleştirebilmek için Local-LVM’den başka bir alanı seçmeniz lazım.
QEMU Images Format (qcow2) : Seçmeniz durumunda diskiniz Thin olarakta ayarlanıyor. Yani direk olarak disk boyutu ile yer kaplamıyor, içerisindeki data kadar yer kaplıyor.
Raw Disk Images (raw) : Doğrudan diske yazılan basit disk formatıdır.
Vmware Images Format (vmdk) :  Adından da anlaşıldığı gibi Vmware formatıdır.

Ve Clone tuşuna basarak işlemi başlatıyorum.

Tasks alanında işlemin başladığını göreceksiniz. İşlem tamamlandığında status sekmesinde OK yazısını göreceksiniz.

İşlemlerimiz tamamlandı ve Console sekmesinden cihazımızın açıldığını gördük.

Sırada ise NFS serverımızdan Share etmiş olduğumuz klasörümüzü Proxmox’a eklemeye geldi. Linux cihazlarınızdan sizde NFS Server kurmak isterseniz buraya tıklayarak yazıma gidebilir ve gerekli ayarlamaları sağlayabilirsiniz.

Datacenter > Storage alanını izliyoruz ve Add > NFS seçeneğini seçiyoruz.

Açılan Add: NFS sayfasında;

ID : Bu alanda NFS-Storage olarak bağlantıma isim verdim.
Server : NFS Server’ımın ip adresini girdim.
Export : Bu alanda Server IP’si girildikten sonra Share edilen klasörler beliriyor sizin için en doğrusunu seçmeniz gerekiyor.
Content : Bu alanda ise NFS içerisinde barınacak olan Item’ları seçiyoruz. Ben listeyi genişlettim ve tüm seçenekleri işaretledim.
Enable : Aktif olabilmesi için kutucuğu işaretledim.

Advanced alanında bulunan kutucuğu işaretledikten sonra;
NFS Version : alanı belirmektedir. Buradan 3 seçerek version bilgimi girdim ve Add tuşuna basarak ekledim.

Daha sonra Node’umun altında NFS Storage’imin eklendiğini gördüm. Aynı şekilde Datacenter > Storage alanında da bunun Enable olduğunu gördüm.

NFS-Storage alanına tıkladığımda ise Summary alanında Content, Usage gibi bilgilerin olduğunuda görmüş oldum.

Şimdi ise NFS-Storage içerisine taşıyacağım cihazlarımın boyutlarını görmeye geldi sıra;

İlk olarak Proxmox arayüzünden Disk boyutlarınıza bakmak isterseniz Storage’lerinizden birini seçtikten sonra VM Disks sekmesine gelebilirsiniz ve orada ayrıntıları göreceksiniz.

> nano /etc/pve/storage.cfg

Komudunu çalıştırarak ise Storage’lerinizin ayrıntılarını görebilirsiniz. Ancak dikkatli olun burada değişiklik yapacağınız zaman.

> ls /etc/pve/qemu-server/
> ls -lh /var/lib/vz/images/3002/
> ls /dev/pve/
> lvs
> df -h
> ls -lh /mnt/pve/NFS-Storage/images/3003/

Kodlarımı sırayla açıklamak gerekirse;

Qemu-server folder’ı VM’lerimizin Config’lerinin barındırıldığı alandır. /var/lib/vz/images ise local alanda cihazlarımızın dosyalarının barındırıldığı dosyadır, /dev/pve ise local-lvm’nin dosyalarının barındırıldığı alandır. Lvs komudu sayesinde local-lcm içerisinde bulunan VM’lerin boyutunu görebiliriz. Df -h ile mount folder’ı görebilir ve sonrasında images altındaki klasörlerin boyutlarını alarak VM boyutlarını öğrenebiliriz.

Şimdi ise Node üzerinde bir VM seçerek Hardware alanına gidiyoruz, Hard Disk’i işaretliyor ve sonrasında Disk Action > Move Storage seçeneğini seçerek, Move Disk penceresine geliyoruz. Target Storage, Format seçiliyor ve Delete Source kutucuğu işaretlenerek Move Disk düğmesine tıklıyoruz. Taşıma işlemimiz başlamış oluyor.

İşlemimiz tamamlandığında ise TASK OK yazısını göreceksiniz.

Şimdi ise Hotplug olarak CD/DVD Drive ekleyelim;

VM’imizi seçtikten sonra Hardware alanına gidiyoruz ve Add > CD/DVD Drive’ı seçiyoruz. Bus/Device: alanını SCSI seçmeniz gerekiyor ki direk olarak cihazınıza eklensin. Bu sayede Hotplug olarak ekleyebiliyorsunuz. Sonrasında ise Storage ve içerisinde bulunan Image’ınızı seçiyor ve Add tuşuna basıyoruz. İşlemleriniz bittiği zaman direk olarak CD/DVD Driver’ı Remove ile silebilirsiniz.

Snapshot aldığımız zaman bol bilgili bir yazının sonuna gelmiş olacağız;

Bu seferde Snapshots alanına gidiyor ve Take Snapshot butonuna bastıktan sonra Name alanına boşluk olmadan Snapshot adınızı giriyor ve Take Snapshot butonuna basarak işlemi başlatıyorsunuz.

Bir yazımın daha sonuna geldim arkadaşlar umarım yararlı olmuştur. Bana destek vermek isterseniz reklamlarıma tıklayabilir ve YouTube üzerinde bulunan SistemDostu kanalıma abone olabilirsiniz. Yorum ve görüşlerinizide ayrıca esirgemeyerek yazının altında bulunan Yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Kolaylıklar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir