RDP nedir?
“Remote Desktop Connection” Windows çalıştıran bir bilgisayara, Uzaktan masaüstü (mtstc) kullanarak, aynı ağ ortamında ya da internet üzerinden bağlantıya izin verilmiş farklı bir Windows bilgisayara uzaktan bağlanmak anlamına gelmektedir.
Uzak bilgisayara bağlanma şartları :
Bunun için karşıdaki cihaz ya yerel ağınız da erişilebilir durumda olmalı ya da internet üzerinden RDP portuna da erişim vermelidir. Daha sonra cihaz içersinde Uzak masaüstünü etkinleştirmeli ve cihazdan erişebilecek olan kullanıcıları listeye eklemelidir. Güvenlik duvarı üzerinden de gerekli kontrolleri sağlayıp RDP hizmetine izin verildiğinden emin olmanızda yarar vardır. Eğer cihazınız domain ortamında değilse, cihaz içerisinde bulunan bir kullanıcıya şifre vermeniz gerekmektedir.
Remote Admin Mode : Bu bir uzaktan bağlantı şeklidir ve Default olarak 2 kişi bağlanılmasına izin verir. Bu kişiler admin olmalıdır. Bu özellik ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Bilgisayarda yapılan ayarlar : Bilgisayarıma sağ tıklıyoruz ve açılan menüden Properties’i seçiyoruz.
Karşımıza gelen System penceresin de bulunan Advanced System Settings kısmına tıklıyoruz.
Açılan System Properties penceresinde Remote sekmesine geliyoruz ve Remote Desktop alanın da bulunan Allow Remote Connections To This Computer’ı işaretliyoruz ve ardından Select Users… butonuna tıklıyoruz.
Karşımıza açılan Remote Desktop Users penceresinde Add… diyerek kullanıcı ya da gruplarımızı ekliyoruz. Default olarak bu kısımda adminler yetkilidir. Domain ortamında bulunan bir bilgisayarımız varsa Domain Admin grupuna eklenecek olan kullanıcılarda RDP yapabileceklerdir. Workgroup yanı domainden bağımsız olan kullanıcılar için Manage kısmından açılan kullanıcı eklenerek internet üzerinden gelecek olan kişiye bu id ve şifre verilir.
Not : İnternet üzerinden bağlanılması durumunda kullanıcın dünyaya bakan ip adresi bilinmelidir ve bilgisayarın bağlı olduğu modem vb. cihazlarda RDP portu olan 3389 portuna izin verilmelidir.
Port numarasını değiştirmek : Regedit açılır daha sonra HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Terminal Server\WinStations\RDP-TCP yolu izlenir burada PortNumber sekmesine tıklanır. Decimal seçilerek istenen port numarası yazılır. Bunu yapmamızın sebebi global ip adresi ile bağlanmamız durumunda ve birden fazla cihaz olması durumunda diğer cihazlara bağlanabilmek adına yapılır. Değiştirilen porta göre de modem de ayarlamalar yapılmalıdır.
CMD üzerinden bağlı kişileri görmek : Bunu task managerda bulunan users alanından da yapabiliriz ancak cmd üzerinden görmek isterseniz.
> netstat –n
Yazmanız yeterli olacaktır.
Remote Desktop Connection (MSTSC) Kullanımı :
Bir bilgisayardan uzaktaki farklı bir bilgisayara bağlanırken 3389 nolu porttan giriş yapıldığını söylemiştik. Bu portu kullanarak giriş yapan program ise Windowslar üzerinde gelen Remote Desktop Connection yazarak ya da CMD’ye yazacağınız mstsc komutu ile açarız.
Karşımıza açılan ilk ekran bu olacaktır. Computer kısmına bağlanılacak olan bilgisayarın adı ve ya ip adresi yazılarak Connect’e tıklanır. Show Options’a tıkladığımızda ise :
Yukarıdaki ekran karşımıza gelecektir. Bu ekran sayesinde bağlantımız kısa yol olarak Save As… diyerek bilgisayarımıza kayıt edebiliriz. Buradaki User name: kısmına yazılan ad karşı bilgisayara bağlanıldığı zaman otomatik olarak karşımıza çıkacaktır.
Display tabın da ise bağlanılması durumunda ekranda nasıl gözükeceğini ayarlıyoruz. Display Configuration’ı ben Full Screen olarak belirlemişim. Colors kısmında da renk bitlerini seçiyoruz.
Local Resources kısmında ise fiziksel olarak karşısında oturduğumuz bilgisayarın donanımları ile ilgili olarak ayarlamalar yaptığımız kısımdır.
Remote Audio altında bulunan Settings’e basmamız durumunda sistem seslerini nereden duymak istedimizi belirtiriz.
Keyboard altında bulunan listeyi açmamız durumunda ise klavyenizden yapmış olduğunu kombinasyonları hangi bilgisayar uygulamak istediğinizi gösteren alandır. Burada Only when using the full screen seçeneği sayesinde bağlandınız bilgisayara full screen yapmanız durumunda yapmış olduğunuz tuş kombinasyonları (Ctrl + Alt + Del) o cihaza uygulanacaktır.
Local Devices and Resource kısmında bulunan More tuşuna basarak Printer ve Clipboard dışında Fiziksel bilgisayarımızda ki harddiskleri uzak bilgisayara otomatik olarak map etmesini sağlayabiliriz. Aynı şekilde diğer aygıtlarımızı da.
Bağlantı performansınızı ayarlamanız için bağlanılan bilgisyarda tema gibi ayarları otomatik düşürmeye yarayan kısımdır.
Bu kısımda ise kimlik doğrulaması ile ilgili ayarları değiştirmek isteyebilirsiniz. Biz bağlantımızı yaparken herhangi bir güvenlik sertifikamız olmadığından dolayı bizi uyaracaktır. Bunu beni uyarma olarak ayarlamanız durumunda bağlantı sırasında sormayacaktır size.
Uzak bilgisayar adı yazılır ve Connect’e basılır.
Bağlanılmaya çalışıldığını bu adımdan anlayabilirsiniz.
Cihaza tam olarak bağlanabilmesi için yetkisi olan birinin kullanıcı adı ve şifresi istenir. Yazıp OK tuşuna basıyoruz.
Sertifika kısmına geldiğimiz zaman Yes diyerek geçiyoruz. Yukarıda yapılan ayar bunu değiştirmeye yaramaktadır.
Bağlantı işlemi başarılı bir şekilde sağlanmıştır. Bu bağlantı şekli kullanıcı bazlıdır ve açılan her oturum Users klasörü altında kendine özel alan yaratarak oturum açıyorlar.
Bağlantı ekranında direk olarak pencerede bulunan x(kapatma tuşu) ile pencereyi direk olarak kapatmanız durumunda oturum ve yaptığı işlemler arkada açık olarak kalacak ve sistem gereksinimlerini tüketmeye devam edecektir.
Bu durumunun önüne geçmek adına Active Directory ayarı :
Active Directory üzerinde kullanıcı propertiesin de Session sekmesine gelin. Buradaki ayarlamalar sayesinde Idle (x den kapatma) durumunda nasıl işlemler yapılacağını belirler.
NOT : Yüklenen RDP’lerde server için farklı lisans, Clientlar için farklı lisans olması gerekmektedir.
Ayarlarınızı uyguladıktan sonra siz de bu şekilde bağlantı sağlayabilirsiniz.
Bir sonraki makalede görüşmek üzere. İyi çalışmalar.