Selamlar arkadaşlar,
Bu makalemde sizlere RDP Server Role’unun kurulumunu anlatacağım.
İlk önce Server manager konsole açılır. Manage à Add Roles and Features sekmesine tıklanır.
Karşımıza açılan karşılama ekranını Next ile geçeriz.
Role-based or feature-based installation seçilir ve Next denir.
Yükleme yapılması istenen server seçilir ve Next denir.
Bir sonraki ekranda Remote Desktop Services seçilir ve Next denir.
Features kısmında herhangi bir değişiklik yapmadan Next ile geçiyoruz.
Bilgilendirme ekranıdır Next ile geçiniz.
Cihazımıza Yükleyebileceğimiz Role Service’leri bunlardır. Sırasıyla :
Remote Desktop Connection Broker : RDP üzerinde her açılan bir oturuma bir adet lisans kullanılır. Bu servis yardımıyla açılan oturumdan kopmanız durumunda, en son açılan oturumunuz belirlenir ve tekrar ona yönlendiriliriz. Ayrıca yük dengelemesi de yapan bu özellik, Loglar da tutarak bize bilgilendirme sağlar.
Remote Desktop Gateway : Sisteminiz üzerinde RDP için Nat yaptığınız durumlar da bu rolün kurulu olduğu server ipsini verirsiniz. Vermiş olduğunuz bu ip sayesinde internet üzerinden gelen bağlantılar doğru kişilere yönlendirilecektir. Road Balance ve Authorization kontrollerini de bu role yapacaktır. Bu özellik sayesinde aynı DNS adından serverınıza bağlanılmasını sağlayabilirsiniz. Rolümüz 443 nolu portu kullandığından dolayı 3389 numaralı portu açmanıza gerek kalmayacak ve daha güvenli bağlantılar sağlayacaksınız. Ayrıca NPS serverlarla entegre ederek size bağlanan cihazlar da güvenlik duvarı aktif mi? Anti virüs programı var mı? İşletim sistemi güncellemeleri tam olarak almış mı kısımlarını da kontrol ettirebilir ve istenmeyen durumlarda bağlantı olmasın diyebilirsiniz.
Remote Desktop Licensing : RDS bağlantılarında ayrı lisanslamalar gerektirir. Bu nedenle RDS Cal (Client Access License) Microsoft’a kayıt ettirmek ve lisansları yönetmek için sistemimizde bu role kurulu bir serverımız olmalı.
Remote Desktop Sessions Host : RDS’in temeli olan bu servis sayesinde oturumlar sanallaştırılarak kullanıcıların server üzerinde oturum açmaları sağlanmaktadır. Bu özellik ile programlarımızı da sanallaştırmaya yaramaktadır. Bu tür sanallaştırma da tek bir cihaz kullanılır ve cihazda kullanıcı bazlı olarak birden fazla oturum açılır. Bundan dolayı kullanılan programlar, printerlar vb. aracalar ortak olacaktır. Kullanıcılar çalıştırdıkları programlara göre bir birlerinin performanslarını da etkileyeceklerdir.
Remote Desktop Virtulization Host : Session host servisi sanallaştırma yaparken tek bir cihazı kullanarak sanallaştırma yapar. Ama Virtulization Host sanalaştırma yaparken VDI (Virtual Desktop Infrastructure) dedimiz desktop sanallaştırması yapacaktır. Bunun anlamı Aptal Terminaller de yapılan sanallaştırma olarak düşünebilirsiniz. Bu servisimiz Hyper-V servisine ihtiyaç duymaktadır. Bu sayede her kullanıcıya ayrı bir cihaz açarmışçasına sanallaştırma yapacaktır. Bu Serviste yapılacak olan sanal cihazlarda her oturum da farklı programlar ve yapılandırmalar olabilir ve bu sayede atanan donanıma da bağlı olarak bağlanan kullanıcıların performansı artabilmektedir.
Remote Desktop Web Access : RDS serverına Web üzerinden bağlanılmasını ve paylaştırılan programların web üzerinden bağlanılan cihazlarda da çalıştırılmasını sağlamaktadır.
Ben kuracağım sistem için Remote Desktop Session Host ve Remote Desktop Web Access seçip devam ediyorum.
Bu kısmı da Next diyerek geçiyoruz.
Kurulum tamamlandıktan sonra Restart atması için gerekli alanı seçtikten sonra Install butonuna tıklıyoruz.
Kurulum başlamıştır. Bittikten sonra cihazımız otomatik olarak restart atacaktır. Ve açıldığınra yukarıdaki pencerede ki gibi ekran gelecektir. Close diyerek kapatıyoruz.
Yada Farklı olarak kurulum için :
Install Type kısmından Remote Desktop Services installation seçiyoruz.
Standart Deployment diyerek next diyoruz. Ancak bu alanda Quick seçilerek gerekli olan kurulumları hızlı yapabilirsiniz. Ben size uzun yoldan göstermek istedim.
Session-based desktop deployment seçip next diyoruz. Diğer seçeneği seçseydik yukarıda anlatmış olduğum VDI özelliği ile sistem kurulacaktı.
Hangi Servicelerin yükleneceğini bize bildiriyor.
Connection Broker için server belirlememizi istiyor. Soldaki ok tuşunu kullanarak ekliyoruz.
Web Access için server belirlememizi istiyor. Soldaki ok tuşunu kullanarak ekliyoruz.
Session Host için server belirlememizi istiyor. Soldaki ok tuşunu kullanarak ekliyoruz.
Yüklemeden sonra Restart atacağını belirten kutuyu işaretliyoruz ve Deploy tuşuna tıklıyoruz.
Kurulumların bittiğini gösteren bu ekranda Close’a tıklıyoruz.
Server Manager üzerinde Remote Desktop Services’e tıklayarak gerekli kurulumu görebiliyoruz.
Bu kurulan sistem default olarak 120 günlük deneme sürümü olarak gelmektedir ve aynı anda 2 admin bağlantısına izin vermektedir. Lisans girilmemesi durumunda kullanılamaz hale gelecektir.
Kurulan Web Access servisi sayesinde https://sunucu_adı_veya_ip/rdweb yazarak web konsola ulaşmanız mümkün olacaktır.
Kurulum işlemimiz bu kadardır. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.