SCCM ile Client Cihazlara Agent’ların Yüklenmesi

Selamlar arkadaşlar, bu makalemde sizlere SCCM üzerinden Configuration Manager Agent programının Client cihazlarına nasıl yükleneceğini anlatacağım.

Bildiğiniz üzere SCCM ile Clientlerden envanter çekme, uzak bağlantı sağlayarak yönetme ve raporlama gibi işlemleri yapabilmekteyiz. Bu özellikleri Client cihazlara yüklenen Agent’lar ile elde ederiz.

Agent yüklemesi için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.

Administration –> Site Configuration –> Sites altına geliyoruz. Eklemiş olduğumuz Site’a (MRK – Merkez) sağ tıklıyoruz ve ardından Client Installation Settings –> Client Push Installation alanına tıklıyoruz.

Açılan Client Push Installation Properties penceresinin General tab’ında yukarıdaki resimde bulunan ayarlamaları yapmalıyız. Bu ayarları kısaca açıklamam gerekirse; Otomatik olarak dağıtımın sağlanması, NTLM ayarları için bağlantılara izin vermesi, Ortamımızda bulunan Server, Workstation ve SCCM kurulu olan cihazımıza Agent’in yüklenmesini sağlaması ve son olarakta Domain Control server’ınada Agent yüklenmesinin sağlanmasıdır.

Account Tab’ında ise güneş işaretini kullanarak Sisteminizde Administrator olan kullanıcıyı buraya eklemelisiniz.

Installation Properties Tab’ında ise yüklerken belirlemiş olduğunuz Site Code’unu görmeniz durumunda işlemlerimiz tamamlanmış olacaktır. Apply ile ayarlarımızı uygulayın.

Daha sonra Administration –> Client Settings yolu izlenmeli ve Default Site Settings alanına sağ tıklanarak Properties butonuna tıklanır.

Açılan pencere sayesinde Client tarafında bulunan cihazlarımızın hepsinin ayarlarını değiştirmemiz söz konusudur. Burada ayrıntılı olarak bakabilirsiniz. İlerleyen makalelerimizde bu alandan yararlanacağız.

Bir sonraki adımda ise Administration –> Servers and Site System Roles altına gelinmeli ve Primary Site olan SCCM Server’ımıza sağ tıklayıp Properties butonuna tıklamalıyız.

Açılan pencere ile sunucu üzerinde bulunan Rollerin listesini görebiliyoruz. Bu liste içerisinde yukarıda gördüklerinizin dışında Fallback Status Point ve ve Site Database Server (SQL aynı cihazda ise) bulunmalıdır. Bizim listemizde Site Database Server yok çünkü SQL cihazımız farklı makinede olduğundandır. Ancak Fallback Status Point özelliğini yükleyememişsek Client’lara hiç bir şekilde Uzaktan hiç bir programı gönderemezsiniz. Buna Client Agent programıda dahildir. Bu yüzden o listede bu özellikte olmak zorundadır.

Bu sorunu gidermek için Sites kısmına geliriz ve Site’ımıza sağ tıklayarak Add Site System Roles butonuna basarız.

General sekmesinde Browse ile Site’ımızı seçiyoruz ve Active Directory Forest ve Domain’imizi kontrol ettikten sonra Next ile devam ediyoruz.

Proxy tab’ında herhangi bir işlem olmadığı için Next ile devam ettik. Daha sonra System Role Selection ekranına geldik ve eksik olan Fallback Status Point’u seçerek Next tuşuna basıyoruz. Buradan daha sonrada eksik gördüğünüz Rolleri ekleyebilirsiniz.

Fallback Status Point Tab’ında herhangi bir değişiklik yapmadan Next ile devam ediyoruz.

Diğer kalan adımlara Next butonuna basarak geçip kurulumu tamamlıyorsunuz.

Artık özelliğimiz SCCM Server’ımıza eklenmiştir.

Bu ayarları kontrol ettikten sonra artık Client cihazlarımıza Agent programımızı göndermeye başlayabiliriz. Bir kaç yöntemi bulunmaktadır bunları aşağıda bulabilirsiniz.

Assets and Compliance –> Device Collections’a geliyoruz All Systems –> Install Client seçeneğini seçmeniz durumunda ortamınızda bulunan bütün cihazlara Agent’ı göndermiş olacaksınız.

Ya da bu gönderme işlemini belirli bir Client’a yapmak istiyorsanız. Devices altına gelmeli ve istediğiniz Client’ı seçtikten sonra sağ tıklayarak Install Client butonuna basmalısınız.

Açılan pencere Installation Options altına gelinir. Always install the client software seçeneği ile her zaman Agent’ın yüklenmesi sağlanır. Uninstall existings Configuration Manager…. seçeneğini seçmeniz durumunda yüklenecek olan cihazda bir Agent varsa bu silinerek yerine yenisi yüklenir. Install the client software from…. seçeneği ile de yüklenmesini istediğiniz belirli bir Site var mı bunu seçiyorsunuz. Ardından Next ile devam ediyoruz.

Diğer adımları Next ile geçtikten sonra işlemin başladığını gösteren ekran belirecektir. Close ile kapatıyorsunuz.

Client tarafında kurulumun yapılıp yapılmadığını kontrol etme :

Task Manager’ı açın ve Process sekmesine gelin. Burada ccmsetup.exe programını görmeniz durumunda yükleme başladı anlamına gelmektedir.

Aynı sekilde Services ekranında ccmsetup servisinin Running olduğunu göreceksiniz.

Ya da C:\Windows\ccmsetup\Logs klasörü altında bulunan ccmsetup Log’undan da yararlanabilirsiniz.

Ana klasörü ve exe’leri attığı alan C:\Windows\ccmsetup ‘dır.

İşlemler bittiğinde ve kurulumlar cihazlara yapıldığında ise Devices alanında bulunan cihazların Client Activity sekmesinde Active yazmaktadır.

Daha sonra yükleme işlemi gerçekleşmiş cihazlarımızda Control Paneli açarak orada Configuration Manager tabını görebilirsiniz.

Server’larımıza ve Client’larımıza SCCM Agent kurulumu bu şekilde tamamlanmış olmaktadır.

Bir sonraki makalemde görüşmek dileğiyle kolaylıklar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir