SCCM (System Center Configuration Manager) Nedir

Selamlar arkadaşlar bu makalemde sizlere SCCM (System Center Configuration Manager) nedir bunu anlatacağım.

Microsoft ailesinden olan Systcem Center, IT tarafındaki sistemlerimizde bulunan tüm bilgisayarları, sunucuları ve mobil cihazlarımızı yönetmemize olanak sağlayan bir ürüdündür.

Bu ürünün içerisinde bulunanları aşağıdaki listede bulabilirsiniz.

– Service Manager :
Bu servis sayesinde bir uygulamanın sistem gereksinimleri karşılanıyor mu bunun analizi yapılabilmektedir. Yani uygulama üreticileri tarafından tavsiye edilen cihazımızın kurulum, konfigurasyon ve gereksinime uygun olup olmadığı test etmemizi ve çıkıcak problemleri önceden tespit edip giderilmesini sağlayarak bize çözümler sunan sistemdir.

– Virtual Machine Manager :
Sanal ortamımızda bulunan cihazları yönetmek için kurulan bir servistir. Bu sayede Sanal makine oluşturmak, Ayarlamalarını yapmak ve merkezi olarak yönetimini sağlamak gibi görevleri vardır.

– Data Protection Manager :
Bu servis sayesinde veri koruması yapılmaktadır. Cihazlarda bulunan uygulamalar ve veriler için yedekleme ve koruma işlemleri yapmaktadır.

– Configuration Manager :
Ortamımızda bulunan Fiziksel veya Sanal olması fark etmeksizin istemciler ve mobil cihazların yönetimini sağlayan servistir. Bu servisle kurulum, konfigurasyon ve güncelleme gibi işlemlerimizi merkezi bir alandan yapmamızı mümkün kılar. Ve diğer sunucularımızda bulunan Active Directory ve WSUS gibi diğer sistemlerle ortaklaşa çalışabilir.

Active Directory kurulumu için Buraya Tıklayabilirsiniz.https://sistemdostu.com/windows-server-2016-active-directory-kurulumu-promite-islemi/

WSUS kurulumu için Buraya Tıklayabilirsiniz.https://sistemdostu.com/wsus-server-nedir-nasil-kurulur/

– Operations Manager :
Bu özelliğimiz sayesinde Servis yönetimi yapılabilmektedir. Servislerimizi merkezi olarak yönetmemizi, görüntülememizi sağlamaktadır.

SCCM’in sağladı yararlar nelerdir?

– Sistemde bulunan cihazların yönetimi:
Ortamımızda bulunan tüm cihazların tek bir ekrandan raporlanması, listelenmesi ve kullanım bilgilerine ulaşabilmemizi sağlamaktadır.

– Network üzerinden işletim sistemi ve yazılım kurulumları :
Bu sayede ortamımızda bulunan tüm sunucu ve istemcilere, network üzerinden işletim sistemi ve program kurmamızı sağlamaktadır.Bu kurulum için uzak ya da yakın lokasyonlardaki cihazlara yapılabildiği gibi aynı zamanda kullanılmasını istemediğimiz programların silinmesinide sağlayabiliriz. Ve sistemlerinizde kullanılan uygulamaların lisansları ve diğer özellikleride bu servis ile raporlanabilmektedir.

– Güncelleme yönetimi :
Sisteminizde bulunan Cihazların içerisinde bulunan işletim sistemlerinin, third party programların güncellemelerini tek bir yerden otomatik olarak yüklenmesini ve ya planlanan zaman dilimleri içerisinde yüklenmesini sağlamak için kurallar oluşturabiliriz. Yapılan bu ayarlamalar hakkında başarılı olup olmadığının raporlarının alınmasıda mümkündür.

– Cihazın doğru olarak çalışıp çalışmadığını kontrol eder :
Cihazlarımıza yüklemekte olduğumuz yazılımların doğru olarak yüklenip yüklenmediğini, sisteme tam uygun bir şekilde çalışıp çalışmadığını görmemize ve raporlamamıza olanak sağlar.

Bu yararları bize sunmaktadır. Bu makalemde bu kadar bir sonraki makalede görüşmek üzere. Kolaylıklar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir