Selam arkadaşlar bu makalemde sizler için VPN konusuna değinmeye çalışacağım.
Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) ‘ın en temel özelliği internete farklı bir IP adresi ile bağlanmanızı sağlayan bir hizmettir.Vpn bağlantınızı güvenli hale getirir ve herhangi bir ağa bağlanmanız sırasındaki bağlantınızı şifreler ve kimliğinizin bulunmamasını sağlar. Bu sayede yasaklanmış sitelere girme olanağını da elde etmiş oluruz. Ve bu sistem sayesinde giden ve gelen data şifrelendiğinden dolayı 3. Bir şahıs tarafından yapılan işlemlerin görülmesi söz konusu olmayacaktır. Ancak VPN sunucuları farklı ülkelerde olduğundan dolayı internetiniz yavaşlıyacaktır ve ping süreleri artacaktır.
VPN genel olarak Kısıtılı ve yasaklı sitelere giriş için, Dosya indirme işlemleri (Torrent) için, İş, Okul ve özel ağlara bağlanmak için ve İnternet ortamında Gizli ve Güvenli bir şekilde dolaşmak için kullanılmaktadır.
Örnek olarak şirketinizin dışarıda çalışan bir elemanı olduğunuzu varsayalım. Sizde hafta sonu şirket ağında paylaşılan ortak alanlara bağlanmak ve çalışmak istiyorsunuz. Şirketiniz için özel olarak kullandığınız VPN programı ile şirket ağınıza bağlanıp çalışıyorsunuz.
VPN Protokolleri :
PPTP (Point-To-Point-Tunnelling) : PPTP istemci ile PPTP sunucu arasında şifrelenmiş veri iletimi sağlayan protokoldür. Bu işleme Tunnelling denir. Kimlik doğrulaması yaparken Kullanıcı adı ve şifre kullanılır. Özel bir yerel ağ ile uzaktaki bir bilgisayar arasında kullanılır.
Data Şifreleme : PPP taşıma kapasitesi (Payload) Microsoft’un Point-to-Point şifreleme protokolünü kullanır (MPPE). MPPE maksimum 128 bit session anahtarıyla RSARDC4 şifreleme algoritmasını kullanır. 1723 portunu kullanır.
L2TP (Layer Two Tunneling Protocol) : PPTP istemci ve PPTP sunucu arasında şifrelenmiş veri iletimini sağlayan protokoldür. Ancak L2TP protokolünde şifreleme olarak IPSec şifreleme teknolojisini de kullanabilir.
Data Şifreleme : RFC 4835’te de belirtildiği gibi 3DES ya da AES şifreleme algoritmalarını kullanır. 1701 portunu kullanır.
SSL (Secure Sockets Layer) : Güvenli yuva katmanı protokolü ile çalışan ve Web tarayıcıları ile HTTPS protokolü üzerinden erişilebilen bir VPN çeşitidir. HTTPS; SSL ile şifrelenmiş en çok bilinen web iletişimi protokolü olmasına karşılık POP3 ve FTP protokolleri de çok geniş bir kullanıma sahiptir. Bu VPN Uygulama katmanı seviyesindeki her protokolün şifrelenmesinde kullanılır. SSL VPN teknolojisinde kullanıcı tarafından yazılım ya da donanıma gerek olmadan Web tarayıcısı üzerinden kullanılma imkan tanır. Port numarası 443’dür.
IPSec Nedir?
TCP/IP iletişiminde verilerin şifrelenerek gönderildiği bir tekniktir. IPSec, Windows 2000 ve sonrası networklerin internet ve intranet ortamlarındaki güvenliğini oluşturmaktadır. Ayrıca PPTP ve L2TP gibi VPN Protokolleri de IPSec ile şifrelenerek güvenli hale getirilir.
Yararlı olması dileğiyle kolaylıklar dilerim.