Merhabalar arkadaşlar bir önceki makalemde cihazımıza ADK kurmuştuk. Bu makalemde ise ADK içerisinde ayarlamaları yapıyor olacağız.
İlk aşama olarak Image oluşturabilmek için install.wim dosyasını Windows System Image Manager programına göstermeliyiz. Bunu yaparken CD/DVD yolunu kullanabilir ya da Iso dosyasının altında Sources klasöründe bulunan install.wim dosyasını Yerel Diskinize kayıt edebilirsiniz. Ben Masaüstüne bu dosyayı atarak ilerliyorum.
Bu dosyayı programımızda açacağız bunun için Windows Image sekmesinin altında bulunan Select a Windows image or catalog file seçeneğine sağ tıklıyoruz ve Select Windows Image… tıklanır ve Browse ekranında install.wim dosyasını seçiyoruz ve OK diyoruz.
Gelen uyarı mesajına Yes diyoruz ve Generating Catalog File penceresi açılıyor. Burada yüklenme işlemi başlamış oluyor.
İşlem tamamlandıktan sonra Windows Image altında gözükecektir içerisindeki dosyalar. Daha sonra Answer File alanında bulunan Create or open an answer file kısmına sağ tıklıyoruz New Answer File… tuşuna basarak yeni bir Cevap Dosyası oluşturuyoruz.
Oluşturulan Answer File yukarıdaki gibi Untitled adında oluşmuş olacaktır.
Daha sonra Windows Image altında bulunan bilgisayar’a uygulanabilecek olan özelliklere sağ tıklarız ve Answer File altında bulunan özelliklere ekleriz ve gerekli olan ayarlamaları yaparız.
İlk olarak Windows Image altında bulunan amd64_Microsoft-Windows-PrpSysprep_neutral seçeneğini bulun ve sağ tıklayın. Add settings to Pass 3 Generalize butonuna tıklayın ve özelliği Answer File altına eklemiş olun. Daha sonra Properties kısmında DoNotCleanUpNonPresentDevices ve PersistAllDeviceInstalls seçeneklerini false yapıyoruz. Bu sayede cihazımızda bulunan Driver gereksinimlerini ortadan kaldırmış oluyoruz.
Bu kısımdan sonra özelliği ve yapacağınız değişiklikleri anlatacağım gerisi sizde. J
– amd64_Microsoft-Windows-Security-SPP_neutral özelliğini 3 generalize için ekleyin. Properties altında bulunan SkipRearm değerini 1 olarak değiştirin. Bu sayede Sysprep limiti kaldırılmış olacaktır.
– amd64_Microsoft-Windows-Deployment_neutral özelliğini 4 specialize kısmına ekliyoruz. Daha sonra genişletip yukarıdaki ekran gibi yapıyoruz. RunSynchronous alanına sağ tıklıyoruz çıkan menüden Insert New RunSynchronousCommand alanına tıklayarak 2 kere bu alanı ekliyoruz. Boş olarak RunSynchronousCommand alanları eklenecek bunlara tıklayıp aşağıdaki alanları dolduruyoruz.
ilki için : Order alanını 1, Path alanını ise net user administrator /active:yes
İkincisi için : Order alanını 2, Path alanını ise net user administrator Pass12345
olarak dolduruyoruz. Bu sayede Local Admin olan Administrator kullanıcısı Active edilmiş oldu ve Password’üde Pass12345 olarak belirlenmiş oldu.
– amd64_Microsoft-Windows-Shell-Setup_neutral özelliğini 4 specialize için ekliyoruz ve daha sonra direk üstüne tıklıyoruz. BluetoothTaskbarIconEnabled özelliği true yapılarak Bluetooth iconu aktif edilir. CopyProfile özelliği True edilerek aktif edilmiş olur ve ProductKey alanına da Lisansınızı giriyorsunuz.
– amd64_Microsoft-Windows-Shell-Setup_neutral özelliği 7 oobeSystem olarak eklenir. Daha sonra Auto Logon alanına gelinir. Enabled özelliğini True yaparsak otomatik olarak giriş yapma etkinleştirilecektir. LogonCount ise 1 olarak ayarlanmalıdır. Username kısmına giriş yapılacak kullanıcı adı yazılacaktır.
Daha sonra Password tabına gelinir ve Value alanına gerekli Password değeri girilir.
– amd64_Microsoft-Windows-Shell-Setup_neutral özelliği altında OOBE tabı altında bulunan HideEULAPage, HideLocalAccountScreen, HideOEMRegistrationScreen, HideOnlineAccountScreens, HideWirelessSetupInOOBE ve SkipUserOOBE alanları true olarak ayarlanmalı ayrıca ProtectYourPC özelliğinide 1 olarak ayarlamalıyız. Bu ayarlamalar sayesinde End-User License Agreement ayarları gizlenmiş olacaktır.
– amd64_Microsoft-Windows-Shell-Setup_neutral altındaki FirstLogonCommands alanına sağ tıklıyoruz ve Insert New SynchronousCommand tuşuna basıyoruz. Bu işlemi 2 kere yapıyoruz. SynchronousCommand alanlarına aşağıdaki bilgileri giriyoruz.
İlki için : Order alanını 1, CommandLine alanına ise C:\Windows\System32\wbem\wmic /namespace:\\root\default path SystemRestore call Enable %SystemDrive%\ yazıyoruz.
İkincisi için : Order alanına 2, CommandLine alanına ise cmd.exe /c wmic useraccount where name=”Guest” call rename name=”!!Guest yazıyoruz. Bu sayede cihaza ilk kez Login olunurken System Restore özelliği açılır ve Guest User bilgileri değiştirilmiş olur.
Bu makalemizde bu kadar. Bir sonraki makalemizde dosyayı kayıt edip ISO’muzu ayarlıyor olacağız.
Kolaylıklar dilerim.