Windows Image Dosyası Hazırlama – 4

Selamlar arkadaşlar bu makalemde ise oluşturulan Answer File dosyası kayıt install.wim dosyası oluşturulacaktır.

İlk önce oluşturulmuş olan Cevap dosyasını kayıt ediyoruz. File – Save Answer File As… butonuna tıklıyoruz ve C:\Windows\System32\Sysprep altına Untitled.xml ya da istediğinizad.xml olarak kayıt ediyoruz. Dosya uzantısı .xml olmalı.

Yukarıdaki resimde de görebilirsiniz.

Kayıt edilen bu Cevap dosyasının içerisinde Domain Admin şifresi yer almaktadır ve XML dosyasından bu bilgi okunabilmektedir. Buda önemli güvenlik açıklarındandır. Bundan dolayı ilk olarak bu dosyaları silecek bir .cmd betiği oluşturulmalıdır.

Bu dosyayı C:\Windows\Setup klasörü altına Script adında bir Klasör oluşturarak DeleteAnswerFile.cmd olarak ekliyorum. Dosyamı buraya koymamın sebebi işletim sistemimiz açıldığı anda otomatik olarak bu betiğin çalıştırılmasını istememden dolayıdır. Betiğimin içerisine ise del /Q /F C:\Windows\System32\Sysprep\Untitled.xml yazıyorum ve kayıt ediyorum.

NOT : ADK programında kullanmış olduğunu install.wim dosyasını silemeniz image’ın boyunu ufaltacaktır.

Daha sonra CMD‘yi Admin olarak açıyoruz. ardından cd C:\Windows\System32\Sysprep kodu ile sysprep.exe‘nin olduğu alana gidiyoruz. Sonrasında sysprep.exe /oobe /shutdown /unattend:C:\Windows\System32\Sysprep\Untitled.xml ve çalıştırıyoruz. Bu kod ile Sysprep işlemini yapmış oluyoruz ve içerisinde bulunan /Shutdown parametresi ile cihazı kapatmış oluyoruz.

Daha sonra cihazımızın Boot ayarlarını Bios üzerinden değiştiriyorum ve CD-ROM Drive alanını First-Boot olarak ayarlıyorum ve F10 – Save and Exit yapıyorum. CD-ROM içerisinde Windows 10 DVD‘si bulunmakta.

Daha sonra Açılan ekranda dil seçiyorum ve Repair seçeneği ile ilerliyorum. Troubleshoot seçeneğine tıklıyorum ve yukarıdaki resimde olan alan karşımıza geliyor. Bu alanda Command Prompt alanını seçiyorum.

Açılan CMD ekranında ilk önce Disklerimizi görebilmek adına diskpart komutunu çalıştırıyoruz ve ardından list volume kodunu çalıştırarak disklerimizi görüyoruz. Daha sonra Exit diyerek Diskpart‘tan çıkarız. Daha sonra işletim sisteminin bulunduğu alana geçeriz. Bunu e: yazarak direk geçiyorum. ardından cd “Program Files (x86)\Windows Kits\10\Assessment and Deployment Kit\amd64\DISM” kodunu yazarak bu klasörün altına gidiyoruz. Sonra imagex.exe /capture e: d:\install.wim “fullimage” /compress maximum kodunu yazıyoruz ve çalıştırıyoruz.

Bu kodu çalıştırdıktan sonra İşletim sisteminin bulunduğu alandan Image alınacak alana dosyalar aktarılmaya başlamıştır.

İmage alma işlemimiz bitmiş durumda.

Bu sayede sistem üzerinde install.wim dosyası oluşmuş olacaktır.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere.

2 yorum

  1. Ömer Faruk U. Yanıtla

    Merhabalar yazınızı ilgili ile okudum. Anlattıklarınız zenginlik kattı. Brn şu şekşlrr bir şey istiyorum. windows 10 ve 11 kurulumunu katılımsız kullanma düşüncem var. Her seferinde disk komfigürasyonu farklı olan bir cihaza kurma gereksinimi var. Uefi ya legecay bios için seçim yapacağım. disk bölümünü elle yapmak istiyorum geri kalan her şeyi kendisi katılımsız olsun. Diğer bir istediğim sistem kurulumundan sonra hazırlayacağım betik dosyası ile katılımsız program kurulumu yapmak. Nasıl yapabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir