Selamlar arkadaşlar, uzun zaman sonra bir Windows Server 2022 yazım ile karşınızdayım. Bu yazım ile sizlere NFS Server Role’unun kurulumunu anlatıyor olacağım. Bu kurulumun ardından bir alan dosya paylaşımı yapacağız ve izinlerini ayarlayacağız.
Ufakda olsa NFS’in ne işe yaradığını yazmam gerekir ise; Network File System (Ağ Dosya Sistemi), bir ağa bağlı cihazların aynı ağ üzerinde NFS hizmeti sağlayan diğer sunuculardan paylaştırılmış olan alanları kendi sistemlerindeki diskler gibi kullanmasını sağlayan dosya sistemidir. Yani Ağ üzerinden dosya paylaşıma olanak sağlayan bir protokoldür.
– Kurulum için Lab’ımda kullandıklarımı yazayım.
Bu lab’ım da oluşturacağım klasörü, PostgreSql sistemi yüklü olan bir Ubuntu sistemine bağlayacağım. NFS sistemimi ise Windows Server 2022 üzerinden ayağa kaldıracağım ve içerisinden dosya paylaşımı sağlayacağım. NFS sistemimin IP Adresi ise 192.168.1.50 olarak ayarladım.
– NFS Kurulum İşlemleri :
Windows Server Dashboard üzerinde Manage > Add Roles and Features kısmına tıklayın.
Gerekli ayarlamalarınızı yaptığınızı düşünerek açılan pencerede Server Roles sekmesine kadar Next ile ilerleyin.
Server Roles altında ise File and Storage Services alanını genişletin, File and iSCSI Services altında bulunan tüm alanları seçin ve Next tuşuna basın.
Features alanında herhangi bir şey seçmeden Next’e basın, Confirmation alanında ise Restart seçeneğine tıkladıktan sonra Install tuşuna basın ve Role kurulumuna başlatın.
Daha sonra sisteminiz Restart atacak ve kurulumun tamamlandığını bildiren ekran gelecektir. Close tuşuna basarak kapatıyoruz.
– Dosya paylaşımı yapma ve izinlerini ayarlama :
Server Manager > File and Storage Services yolunu izliyorsunuz ve Shares alanına basıyorsunuz. To create a file share, start the New Share Wizard. alanına basıyorsunuz. Açılan Wizard penceresinde Select Profile alanında NFS Share – Quick alanını seçiyorsunuz ve Next tuşuna basıyorsunuz.
Share Location alanında, Type a custom path alanını seçiyorsunuz ve Browse tuşu ile klasörünüzü seçip Next tuşuna basıyorsunuz.
Share Name kısmında ise adını yazıp Next ile devam ediyorsunuz.
Authentication alanında ise fotodaki gibi alanları seçerek Next ile devam ediyorsunuz.
Share Permission alanında ise hangi IP Adress’lerinin geleceğini belirliyoruz. Add… tuşunas basıyoruz ve Add Permission penceresi açılıyor. Bu pencerede Host alanına izin vermek istediğimiz IP Adress’ini giriyoruz. Share Permission alanında ise Read / Write seçeneğini seçiyoruz. Son olarak Allow root access (not recommended) alanınıda seçiyoruz ve Add tuşu ile ekliyoruz. Eklediğimiz IP’ler listeye 192.168.1.150 IP’si gibi ekleniyor. İstediğiniz ipleri ekledikten sonra Next ile devam ediyoruz.
Permission alanında bulunan Customize permissions… butonu yardımıyla düzenlemeler yapabilirsiniz. Ben herhangi bir düzenleme yapmadan Next tuşu ile devam ediyorum.
Confirmation alanında ise yaptığımız ayarları görebiliriz. Create tuşuna basıyoruz.
Result alanında tamamlanan Taskları görebilirsiniz. NFS Share işlemimiz başarılı bir şekilde yapılmıştır.
Server Manager üzerinde ise eklendikten sonra bu şekilde gözükmektedir arkadaşlar.
Bu aşamadan sonra diğer makalelerimde oluşturduğumuz bu NFS paylaşımına Ubuntu ve Windows cihazlarından nasıl bağlanacağımızı işleyeceğiz arkadaşlar. Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Desteklerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar. Herkese kolaylıklar dilerim.