Selam IT’ci dostum. Bu yazımda sizlerle Zabbix üzerinde Template oluşturacağız ve içerisinde /home klasörünün boyutunu alacağımız bir item ekleyerek bir ubuntu sunucuyu izleyeceğiz.
İlk olarak Ubuntu bir sunucuda agent yüklemeli ve Zabbix Server‘a eklemelisiniz. Buraya tıklayarak bir önceki yazımdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz.
– Her şeyi hazırladığımıza göre ilk önce Template ekleyelim ve içerisinde özelleştirilmiş bir metriğimiz olsun :
Data collection > Templates alanına gidiyoruz ve Create Template tuşuna basıyoruz.
Açılan Pencerede :
Template Name : Custom Disk Check
Template Groups : Template
Seçtikten sonra Add tuşuna basarak ekliyorum.
Daha sonra Template sayfasında bulunan Filter sayfasında Name alanına vermiş olduğum adı yazarak Apply butonuna basıyorum ve oluşturduğum Template‘i buluyorum.
Name alanından Custom Disk Check adının yanında Items yazıyor buna tıklıyorum ve Sağ üst köşede bulunan Create Item alanına tıklıyorum.
New Item penceresinde aşağıdaki alanları dolduruyorum.
Name : Home Partition Free Space
Type : Zabbix Agent
Key : vfs.fs.size[/home,pfree]
Type of information : Numeric (float)
Units : %
Update Interval : 1m
Buradaki alanları açıklamam gerekirse :
Type : Burada Passive ya da Active olduğunu belirliyoruz.
Key : Bu alanda gireceğimiz değer ile Item’ın hangi dataların çekeceğini göstermiş oluyoruz. Biz HDD kontrolü yaptığımız için fs key’lerinden kullandık. pfree ise belirtilen klasörün boş alanını yüzdelik olarak almasını istediğimiz için pfree yazdık.
Type of information : Numeric ve Float olacak şekilde değeri göstermesini istediğimiz için girdik.
Unit : alanında ise değerin sonuna % işareti eklemesini istediğimiz için girdik.
Update Interval : ise 1 dk. da bir kontrol etmesini istediğimiz için girdik.
Şeklinde ayarladıktan sonra alt tarafta bulunan Add tuşuna basıyoruz. Bu şekilde Item‘ımızı oluşturmuş oluyoruz ancak buna birde problem olduğunda tetiklenmesi için bir Triggers lazım onun içinde Items yazan alanın sağ’ında bulunan Triggers butonuna basıyoruz. Sağ üst köşede olan Create Trigger tuşuna tıklıyoruz.
Name : Low free space on /home
Expression : last(/Custom Disk Check/vfs.fs.size[/home,free],#1)<50.000
Bunuda açıklamam gerekirse boş alanımız %50‘den daha az kalırsa uyarı versin diye Trigger’a yukarıdaki Expression‘ı giriyorum.
Sonrasında Add tuşuna basarak Trigger‘ımızı ekliyoruz.
– Şimdi bu oluşturduğumuz Template’i Host’umuza ekleyelim :
Data Collection > Hosts alanına gidiyoruz ve ekleyeceğimiz sunucumuzun adına tıklıyoruz.
Açılan pencerede Templates kısmında Custom Disk Check yazarak aratma yapıyoruz ve çıkana tıklıyoruz. Sonrasında Update tuşumuza basıyoruz ve ekliyoruz.
– Kontrol için :
Monitoring > Hosts altına gidiyoruz ve sunucumuzun yanında bulunan Latest data alanına tıklıyoruz. Biraz bekledikten sonra data‘nın çekildiğini ve % cinsinden değerin geldiğini göreceksiniz.
– Test için :
Trigger alanında fark etmişsinizdir < küçüktür işareti ile yaptım. 50.000 değerinden küçük olması %50‘den az boş alan olduğu anlamına gelmektedir. O zaman size FreeSpace olarak Problem alanında sorun olduğunu bildirecektir Zabbix.
Bu kısımda da klasörümüzün altında boş alanımızı bitirmek adına aşağıdaki komutumu çalıştırara 40GB bir dosya oluşturuyorum.
> dd if=/dev/zero of=40gb_dosya.img bs=1M count=40024
Bu sayede manuel olarak tetikleyicimizi aktif etmiş olacağız.
İlk aşamada basit olması ve kullanımını görmeniz açısından bu şekilde bir yapı oluşturdum arkadaşlar. Hem test etmiş oluyoruz hemde template kullanımı, item ve Trigger eklemiş oluyoruz.
Bir sonraki yazımda daha ayrıntılı olarak item ekleyeceğiz ve bazı özel itemlar oluşturarak kullanımımızı çeşitlendireceğiz.
Yazılarımı yararlı buluyorsanız ve bana destek vermek isterseniz de Youtube, Instagram ve Tiktok üzerinden SistemDostu kanalımı bulabilir ve Takip edebilirsiniz. Bu benim için motivasyon kaynağı oluyor arkadaşlar desteğinizi bekliyorum. O zaman herkeslere kolaylıklar diliyorum. 🙂