Selamlar arkadaşlar bu makalemde sizlere SCCM Discovery ve Boundary ayarlarını yapılandırarak ortamımızda bulunan Client bilgisayarların nasıl keşfedileceklerini anlatacağım.
AD ortamındaki Domainleri, Groupları, Clientları, Serverları, Kullanıcıları ve Networkte bulunan cihazları SCCM ile yönetebilmemizi sağlamakta olan ayarlardır.
Discovery Method :
Ortamımızda bulunan her bir nesneyi belirli methodlar yardımıyla arama ve keşif işlemlerinde yararlı olan ayarlardır.
Bu alana gelebilmeniz için System Center Configuration Manager konsuluna giriniz ardından Administration à Hierarchy Configuration à Discovery Methods yolunu izlemelisiniz.
Active Directory Forest Discovery :
Active Directory Forest Discovery sağ tıklayıp Properties’e tıklıyoruz.
– Enable Active
Directory Forest Discovery seçeneğini işaretlemenizle aktifleşecektir.
– Automatically create Active Directory
site boundaries when they are discovered İşaretlenmesi durumunda otomatik olarak Boundary oluşturacaktır.
– Automatically create IP address range
boundaries for IP subnets when they are discovered işaretlenmesi durumunda,
bulduğu ip adres aralığını Boundary’lara
ekleyecektir.
– Run every kısmında ise her bir saatte tarama yapsın anlamına gelmektedir.
OK ile yapılan değişiklikleri kayıt ediyoruz.
Active Directory Forest Discovery :
Active Directory Group Discovery sağ tıklayıp Properties’e tıklıyoruz.
– Enable Active Directory Group Discovery dedikten sonra Add à Location olarak grup ekliyoruz. Siz diğer yöntemlerlede ekleyebilirsiniz.
Açılan ekranda Name alanına bir isim belirlemeli Browse… tuşu ile hangi alanda tarama yapacağını belirtmeli ve Specify an Account ile ise Administrator kullanıcısını seçtiktem sonra OK tuşları ile işlemleri tamamlıyorsunuz.
Bu ayarlar sayesinde artık Group ve Locationlarıda SCCM ile yönetebileceğiz.
Active Directory System Discovery :
Active Directory Forest Discovery sağ tıklayıp Properties’e tıklıyoruz.
– Enable Active Directory Forest Discovery dedikten sonra Güneş işaretine basıyoruz. Bu ekranda bulunan Polling Schedule ile ise ne zaman tarama yapacağını belirtiriz.
Browse… tuşu ile hangi alanda tarama yapacağını belirtmeli, Specify an Account ile ise Administrator kullanıcısını seçtik, Discover objects within Active Directory groups ve Recursively search Active Directory child containers alanlarına işaretleyerek ayrıntılı tarama yapmasını sağladıktan sonra OK tuşu ile işlemlerimizi bitirelim.
Bu ayarlar sayesinde OU bazlı olarak tarama yapılmasıda sağlanabilir. Bu yapılandırma ile Clientleri ve Serverları ayrı olarak taratabilirsiniz.
Active Directory User Discovery :
Active Directory User Discovery sağ tıklayıp Properties’e tıklıyoruz.
– Enable Active Directory User Discovery dedikten sonra Güneş işaretine basıyoruz. Bu ekranda bulunan Polling Schedule ile ise ne zaman tarama yapacağını belirtiriz.
Bir önceki ekranda yaptığımız aynı ayarları burada da yapabilirsiniz. Bu sayede Kullanıcılarımızıda SCCM ile yönetebilir duruma geliriz.
HeartBeat Discovery :
Heartbeat Discovery sağ tıklayıp Properties’e tıklıyoruz.
– Enable Heartbeat Discovery dedikten sonra Send Every ile her 1 saatte bir işlem yapmasını sağlıyoruz.
Bu özelliği aktif etmeniz durumunda; Broadcast ile cihazlara yayın (ping) yaparak ayakta olup olmadıklarını kontrol etmektedir.
Network Discovery :
Network Discovery alanına sağ tıklayıp Properties tuşuna basın ve ardından açılan ekranda General tabı altında Enable Network Discovery seçeneğini seçerek aktif edin. Bu kısımda bulunan Topology, client and client operating system alanını işaretlemeniz durumunda geniş bir kontrol yapacaktır.
Bu pencere kullanılan diğer alanlara göre Subnets, Domains, SNMP, SNMP Devices, DHCP ve Schedule alanlarını da ayarlamanız durumunda daha geniş bir tarama sağlayacaktır.
Boundaries :
Keşif yapılacak olan ortamımızın sınırlarını belirlediğimiz alandır. Bu alanda belirlenen Network aralığında bir keşif ve yönetim sağlamaktadır. Her network için ayrı bir Boundary oluşturarak daha sağlıklı bir keşif sağlanabilmektedir. Boundary’ler kullanıcı bilgisayarına yazılım ya da işletim sistemi dağıtımı yaparken, dağıtım noktalarını hedef alarak işlemlerini yaparlar. Bu özelliği aktif edip networkleri belirlemezsek eğer işletim sistemi dağıtımı, yazılım ve uygulama dağıtımı yapmamız söz konusu olmayacaktır.
Ayarlamaları yapmamız için Administration à Boundaries alanına sağ tıklıyoruz ve Create Boundary diyoruz.
Açılan pencerede Description belirledikten sonra Type olarak Ip Subnet, Active Directory Site, Ipv6 Prefix, IP Address Range seçebiliriz. Ben Active Directory Site olarak seçip Browse butonu yardımıyla listelediğim Site’lardan seçerek OK ve Apply tuşları yardımıyla işlemimi tamamladım. IP Subnet olarak seçmeniz durumunda 192.168.1.0 gibi network adresinizi ve SubnetID’nızı belirleyerek de işlem yapabilirsiniz.
Daha sonra Boundary Group a sağ tıklanır ve Create Boundary Group seçilir. Açılan pencerede Name belirledikten sonra Add… tuşu yardımıyla oluşturmuş olduğumuz Boundary seçilir.
References ekranında ise Use this boundary group for site assigment sekmesi tıklanır ve Assigned site’dan site’ımız seçilir. Ok tuşu ile ilk Group eklenmiş olur.
Daha sonra tekrar Create Boundary Groups tıklanır ve ekleyeceğimiz diğer Group adı yazılır ve FirstSite Boundary’si seçilir.
References tabına gelinir ve Site system server alanına Add… tuşu yardımı ile Distribution Point role’u yüklü olan Server seçilir ve OK tuşu ile kayıt edilir.
Bu şekilde Boundary Groups’larımızı ayarlamış olduk.
Şekil 1.19
İşlemleri tamamladıktan sonra SCCM’in ortam keşifi yapması beklenir. Ardından Assets and Compliance –> Devices yolu izlenir. Devices alanında çıkan cihazlarımız networkumuzde bulunan cihazlar olacaktır.
Yararlı olması dileğiyle bir sonraki makalemde görüşmek üzere kolaylıklar dilerim.