Selamlar arkadaşlar bu makalemde sizlere SCCM üzerinden yazılım kurulumunu anlatıyor olacağım.
Bu makalenin sonunda edineceğiniz bilgiler ile Client cihazlarınıza Remote olarak Yazılım kurabileceksiniz.
Bir bilgisayara uzaktan yazılım kurmak ya da Agent programını daha dağıtmak istiyorsanız SCCM kurulu olan serverınızda Distribution Point özelliği yüklü olmalıdır. Bu özellik sayesinde gerekli ayarları yapabilirsiniz.
Administration > Distribution Points ardından cihazımıza sağ tıklıyoruz ve Properties’e basıyoruz.
Açılan DP ayarlarının bulunduğu ekranda Communication alanına geliyoruz. Burada HTTP’yi seçiyoruz. Eğer sisteminizde uzaktan yükleme sağlayacağınız programlar güvenlik gerektiriyorsa bu alanın seçini HTTPS yapmalı ve gerekli Sertifika ayarlarınıda yapmalısınız.
Content tabı altında ise hangi programların gönderildiğini göstermektedir.
Boundary Groups altında ise DP’nin hangi groupa işlem yaptığını göstermektedir. Buradan isterseniz birden faz Boundary Group ekleyebilir ya da farklı DP’lerden farklı BG’lara dağıtım yapabilirsiniz.
Security alanında ise hangi User ile kurulum yaptığını ve yetkisi olduğunu görebilirsiniz.
Program Kurulumu :
Software Library > Application Management > Packages yolunu izliyoruz. Ardından solda sağ tıklayarak Create Package seçeneğini seçiyoruz.
Package sayfasında Name alanını dolduruyoruz ardından Language ve Version alanları isteğe göre dolduruyoruz. This package contains source files seçeneğini seçtikten sonra Browse ile Local ya da Network Path’den yükleyeceğimiz dosyamızı seçiyoruz. Architecture kısmından ise paket sürümüne göre x64 ya da x86’yı seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Program Type alanında ise Standart Program alanını seçiyoruz. Eğer bir cihaz sürücüsü yükleyecekseniz Program for device seçeneğini seçiyorsunuz ve Next ile devam ediyorsunuz.
Standart Program seçenekleri içerisinde ise Name verdikten sonra Browse ile programımızı seçiyor ardından /s parametresini koyuyoruz. Run kısmını Hidden yapıp kullanıcının ekranda yüklemeye göremeyeceğini belirtiyoruz. Program can run kısmında ise Whether or not a user is logged on seçeneğini seçerek; herhangi bir kullanıcı logon olmasa dahi paketi yükle özelliğini aktif etmiş oluyoruz. Next ile devam ediyoruz.
Requirements alanında ise Run another program first seçeneğini seçmemiz durumunda belirtilen programlar önce yüklenecektir. This program can run on any platform seçeneği ile kısıtlama olmadan her cihaza yükleneceğini belirtiyoruz. Estimated Disk Space seçeneği ile disk kapasitesi ? GB,MB dan az olan cihazlara yükleme yapma diyebiliyoruz. Maximum allowed run time (minutes) ise program çalışmazsa kaç dk. Bekleyeceğini bildirmektedir. Bu ayarları yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz.
Completion alanına kadar Next ile geldikten sonra Close ile penceremizi kapatıyoruz.
Paketimiz eklenmiştir. Content Status altında ise Başarılı ya da Başarısız yüklemeleri görebilirsiniz.
Paket Dağıtımı (Deploy) :
Oluşturmuş olduğumuz Pakete sağ tıklıyoruz Deploy seçeneğini seçiyoruz.
General alanında Collection kısmından hangi cihazlara göndereceğimizi seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Add butonu yardımıyla Distribution Point’imizi seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Deployment Settings altında ise Purpose alanında Available’ı seçerseniz kullanıcı cihazlarında bulunan Software Center’da gözükecektir. Required seçeneğini seçmeniz durumunda ise her türlü programı yükleyecektir. Next ile devam ediyoruz.
New… butonu yardımıyla programın ne zaman yükleceğini seçiyoruz. As soon as possible seçeneğini ekledim ben. Rerun behavior da ise Always rerun program seçeneğini seçiyoruz ki hata olması durumunda her zaman çalıştırsın diye. Next ile devam ediyoruz.
User Experience alanında ise Allow users to run the program… seçeneğini seçtiğimizde. Ekrana uyarı çıkartacaktır. Software Installation seçeneği ile Software Center’a da programı ekleyecektir. System restart (if required….) seçeneği ile gerekli durumlarda kullanıcı bilgisayarına Restart işlemi uygulayacaktır. Next ile devam ediyoruz.
Bu seçilen seçenek yardımı ile yüklenecek olan programı cihazımıza indiriyor ve ardından Local’den çalıştırarak yükleme sağlıyor anlamına gelmektedir.
Completion alanına kadar Next ile devam ettikten sonra Close ile penceremizi kapatıyoruz.
NOT : Yükleyeceğiniz (Deploy edeceğiniz) her bir programı farklı klasörlere koymanız daha sağlıklı olacaktır.
Bu sayede program kurulumunuz sisteminizde bulunan cihazlara yapılacaktır.
Bir sonraki makalemde görüşmek üzere kolaylıklar dilerim.