Selamlar arkadaşlar bu makale serimde sizlere SCCM Server Kurulumunu anlatıyor olacağım. Bunun için bir adet DC bir adette SCCM için bir server kurdum ve bu serverlarda gerekli program kurulumlarını sırasıyla yapıyor olacağım.
Bu makalemde sırasıyla aşağıdaki adımları gerçekleştiriyor olacağım.
1 – Cihazlarımız oluşturuldu ve Domain ortamına dahil edilecek.
2 – DC üzerinde gerekli ayarlamalar yapılacak.
3 – Web Service (IIS) kurulumu yapılacak.
4 – SQL Server kurulumu yapılacak.
5 – WSUS kurulumu ve Konfigurasyonu yapılacak.
6 – WDS Kurulumu ve Konfigurasyon işlemi yapılacak.
7 – Microsoft Deployment Toolkit kurulumu ve Konfigurasyonu yapılacak.
8 – System Center Configuration Manager kurulumu yapılacak.
İlk olarak Windows Server 2016 kurulumu gerçekleştirmiş olduğum cihazlarımdan birinin adını WinServ2016DC olarak ayarladım ve Active Directory kurulumu sağladım.
Active Directory Kurulum işlemine buradan ulaşabilirsiniz.
Cihazımdaki Domain yapısının adını deneme.local olarak belirledim ve daha sonra ADSI Edit üzerinde aşağıdaki adımları gerçekleştirdim.
İlk olarak DC cihazımda bulunan Server Manager – Tools yolunu izleyerek ADSI Edit’e tıklayalım.
Açılan pencerede ADSI Edit yazısına sağ tıklayalım ve Connect to… seçeneğini seçelim.
Açılan Connection Settings kısmında herhangi bir ayar değişikliği yapmadan OK tuşuna basalım.
Sol taraftaki alanları tıklayarak genişletelim ve CN=System alanını bulup sağ tıklayalım ve New – Object… sekmesine tıklayalım.
Create Object ekranında bulunan listeden container seçeneğini seçelim ve Next tuşuna basalım.
Bir sonraki ekranda Value: alanına System Management yazalım ve Next tuşuna basalım.
Finish tuşuna basalım ve işlemi bitirmiş olalım.
Bu sayede ADSI edit altında bulunan CN=System alanında CN=System Management adında bir alan oluşturmuş olduk.
Daha sonra Active Directory User and Computers’a giderek altında bulunan View – Advanced Features butonuna basarak. AD’yi Advanced Mode’a döndürelim.
Daha sonra System altında oluşturmuş olduğum System Management klasörüne sağ tıklayarak Delegate Control… seçeneğine basıyoruz.
Açılan Delegation of Control Wizard ekranında Add… tuşuna basıyoruz. Select Users, Computer, or Groups ekranında bilgisayarlarıda aratabilmek için Object Types… alanına tıklıyor ve Computers seçeneğini işaretliyoruz. Ardından Enter the object names to select alanına SCCM Server kurulumu yapacağımız cihazın bilgisayar adını yazıyoruz ve OK diğerek Selected user and groups alanına ekleyerek, Next ile devam ediyoruz.
Bir sonraki ekranda Create a custom task to delegate alanını tıklıyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Bir sonraki ekranda This folder, existing objects in this folder, and creation of new objects in this folder alanını seçiyor ve Next ile devam ediyoruz.
Bir sonraki ekranda General, Property-specific ve Creation/deletion of specific child objects alanlarını seçiyor ve Full Control’u de seçerek Next ile devam ediyoruz ve Finish ile bitiriyoruz. Bu sayede o alanda ServerSCCM bilgisayarının tam yetkisi olacaktır.
Bir sonraki aşamamızda ise Active Directory Schema’mızı genişleteceğiz. Bunun için System Center Configuration Manager programını indirmiş olamalısınız. Ardından ISO’yu Mount edin ve aşağıdaki adımları izleyin.
Dosyaların bulunduğu alana girin ve SMSSETUP – BIN – X64 yolunu izleyerek extadsh.exe programını bulun. Sol Shift + Sağ Click yapın ve çıkan menüden Copy as path seçeneğini seçin.
Daha sonra CMD’yi Run as administrator olarak çalıştırın ve kopyalamış olduğunuz yolu yapıştırarak çalıştırın. Ardından CMD ekranında Successfully extended the Active Directory schema. Yazısını görmeniz durumunda Schema başarılı bir şekilde genişletilmiş olacaktır.
Bu işlemlerin ardından cihazımıza Web Server (IIS) kurulumu yapacağız. Bu kurulumu SCCM serverımız üzerinde yapmamız gerekmektedir. Bunun için Server Manager – Add Roles and Features’a tıklıyoruz. Ardından Installation Type kısmında Role-based or feature-based installation seçeneğini seçiyoruz. Server’ımızı seçimimizide yapıyoruz.
Server Roles kısmına geldiğimizde Web Server (IIS) seçeneğini seçiyoruz Next ile devam ediyoruz.
Features alanına geldiğimiz zaman ise .NET Framework 3.5 Features, .NET Framework 4.6 Features, Background Intelligent Transfer Service (BITS), ve Remote Differential Compression alanlarını seçerek Next ile devam ediyoruz.
Daha sonra Role Services altına geldiğimizde Default olarak seçili alanları değiştirmeden aşağıdaki alanları seçin.
– Common HTTP Features – Default Document – Static Content
– Security – Windows Authentication
– Application Development – ASP.NET 3.5 – .NET Extensibility 3.5 – ASP.NET 4.6 – .NET Extensibility 4.6 – ISAPI Extensions
– Management Tools – IIS Management Console – ISS 6 Management Compatibility – I SS 6 Metabase Compatibility – IIS 6 VMI Compatibility – IIS Management Scripts and Tools
Alanları seçiyoruz ve ardından Next ile devam ediyoruz.
Install ekranında Specify an alternate source path uyarısı alıyorsanız.
Specify an alternate source path tuşuna basarak Windows Server 2016 ISO’nuz altında bulunan sources/sxs yolunu girebilirsiniz. Ardından Install diyoruz ve kuruluma başlıyoruz.
Bir sonraki adımda ise Windows ADK Programını kurmak olacaktır. Kurulumunu daha önceki makalem olan Buradan ulaşabilirsiniz. Bu kurulumumuzuda SCCM Server üzerinde yapmamız gerekmektedir.
ADK programının içerisinde bulunan Deployment Tools, Windows Preinstallation Environment (Windows PE) ve User State Migration Tool (USMT) kurulumunu yapmanız yeterli olacaktır.
Kurulumlarımızın ilk kısmı bitmiştir. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere kolaylıklar dilerim.