Selamlar arkadaşlar bu makalemde sizlere Sysprer nedir? Ne için ve Nasıl kullanılır? bunları anlatacağım.
Sysprep nedir?
Microsof tarafından geliştirilen ve işletim sistemlerinin içerisinde gömülü olarak bulunan sistem imajı almamızda yararlı olan bir araçdır.
Ne için kullanmaktayız?
Bu aracı kullanmamız durumunda Image yedeğini alacağımız sistemde Güvenlik olarak belirlenen SID bilgisini siler, Sistemin içerisinde bulunan kullanıcı adlarını siler, Sisteme verilmiş olan Computer Name bilgilerini siler ve son olarak İşletim sistemini farklı bir cihazda tekrar Aktivasyon işlemi yapılabilmesi için Lisans bilgilerinide silecektir.
Bunu bir örnekle açıklamamız gerekirse; Şirketinizdeki bilgisayarlara tek tek format atmak yerine bir bilgisayara sistem kurdunuz ve gerekli ayarlamaları yaptınız. Bu sistem içerisinden Third Party programları kullanarak sistemin Image’ını aldınız ve aynı Domain yapısında olan farklı cihazlarada kurdunuz. Bu durumunda cihazların içerisine kurmuş olduğunuz işletim sisteminde bulunan SID, Computer Name ve Lisans bilgileri aynı olacağından dolayı, birden fazla bilgisayar kurmanız durumunda bu bilgisayarlar Domainde hata verecekler ve sağlıklı olarak çalışmayacaklardır.
Bu programı çalıştırdığınızda bu sorunlardan kurtulmuş olmaktasınız.
Nasıl Kullanılır?
C:\Windows\System32\Sysprep yolunuz izlemeniz durumunda sysprep’in programını bulabilirsiniz.
Çalıştır ekranına yazılan Sysprep ile de programı başlatmanız mümkündür.
Çalıştırdığınızda karşınıza bu şekilde bir ekran gelecektir. System Cleanup Action kısmını Enter System Out-of-Box Experience (OOBE) olarak ayarlarız Generalize kutusunu işaretleriz ve Shutdown Options olarakda Shutdown seçeneğini seçer ve OK tuşuna basarız. Daha sonra Sistemimiz işlem yapmaya başlayacak ardından cihazımızı kapatacaktır.
Generalize‘ın amacı oluşturulacak olan ortak image dosyasının tüm kurulacak sistemlerde başarılı bir şekilde çalışması için belirli ayarların silinmesini sağlar. Bu silinin bilgilere örnek vermek gerekirse Unique Security ID (SID) ve Donanımlara özel kurulan ayarları oluşturulacak olan Image‘dan kaldırır.
Cihazımızı açmalıyız.
Artık cihazımız ilk kez açılıyormuş gibi ayarlama yapmaya hazır. İlk olarak Region seçtirmektedir. Turkey olarak seçiyor ve ilerliyoruz.
Ardından Keyboard ayarını Turkish Q yapıyor ve ilerliyoruz.
Lisans Sözleşmesinide Accept ile onaylıyoruz.
Ayarlamaları nasıl yapmak istediğimizi sormakta. Set up for personel use seçeneğini seçerek kişisel ayarlamaları yapacağımızı bildiriyor ve Next diyoruz.
Burada herhangi bir E-Mail adresine işletim sistemimizi bağlamak istemediğimiz için Offline account seçeneğini tıklıyoruz.
Daha sonra Bilgisayar adını belirliyor ve Next Diyoruz.
Daha sonra Şifre belirleyip Next diyoruz. Belirlediğimiz şifreyi teyit amacıyla diğer ekranda giriyor ve ardından şifre açıklama metni yazılacak olan ekrana ulaştığımızda herhangi bir açıklama yazıp Next diyoruz.
Diğer adımları kabul ederek geçiyoruz.
Ve karşımıza Sysprep uygulanmış cihazımız açılmıştır.
Kolaylıklar dilerim.
Hocam selamlar makale için teşekkürler. Hyper-V üzerindne bir sanal makina kopyaladım ve aynı ağdaki farklı bir fiziksel cihaza yükledim. İçerisinde SQL çalışıyor son kopyaladığımı açtığımda diğer ana kopya aldığım serverın SQL erişimini kısıtlıyor daha doğrusu ping vs. atamaz duruma geliyorum. Araştırmalar sonucunda SID id ile ilgili sorun olabileceği yazılmış ayrıca doğru yoldamıyım sizce?
Selamlar, Geç olan bu cevap için özür dilerim. Sorun SID’den kaynaklanıyor gibi görünüyor. Eğer farklı bir hata ise ve çözüm’ü bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. Kolaylıklar dilerim.