Selamlar arkadaşlar bu dersimiz de sizlere WSUS server’ı anlatmaya çalışıyor olacağım.
WSUS (Windows Server Update Services) Sistemimizde kurulu olan bir server olup bu yazılım sayesinde sistem üzerinde bulunan cihazların merkezi olarak güncellenmesini sağlayan, Güncellemeleri yaparken raporlarını tutan, Network ortamındaki bilgisayarların internet üzerinden aynı anda updateleri çekmesini engelleyen, cihazların içerisinde bulunan işletim sistemlerini kontrol ederek gerekli olan update dosyalarını sağlayan server rolü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yükleme aşamasında Server Manager üzerinden Manage’e basarız. Add Roles and Features’a tıklarız. Karşılama ekranını Next diyerek geçeriz.
Karşımıza çıkan diğer ekranda Role-based or feature-based installation’ı seçeriz ve next deriz.
Sırada ki ekranda Select a server from the server pool seçilir ve listeden cihazımızı seçerek next deriz.
Bir sonraki Ekranda Windows Server Update Services seçilir Add Roles and Features Wizard çıkar bu kısımda da Add Features tıklanır ve next diyerek geçilir.
Features kısmında yukarıdaki alanların seçili olduğundan emin olun ve next diyerek geçin.
Yukarıdaki alanı next diyerek geçin.
Wsus kurulurken, kullanılacak olan veri tabanı için bizden seçim yapmamızı ister. Sadece Wsus özelliğini kurmamız durumunda farklı wsus sunucular ile bağlantı sağlayabilriz. Wsus services ve WID connectivity seçmemiz durumunda sistemimize wsus server ve dahili veritabanı kurulacaktır. Bu veritabanı ücretsizdir. Ancak 2GB’a kadar destek vermektedir. Bundan fazla alana ihtiyaç duymamız durumunda SQL Server Connectivity kurulmalıdır. SQL Server’da 8 GB’a kadar destekler ve bu databaseler de sadece configuration bilgisi tutulur. WID ve SQL bir arada kurulamaz.
Seçimlerimiz yukarıdaki gibi olmalıdır. Next diyerek devam ediyoruz.
Karşımıza çıkan ekranda seçimimizi WID Connectivity yaptığımızdan dolayı bizden Wsus veritabanının tutulacağı alanı belirlememizi istiyor. Bu dataların tutulması için NTFS formatın da en az 6GB disk alanı olması gerekmektedir. Bu alanı belirlerken güncellenecek olan ürün çeşitliliğine, dil seçeneklerine dikkat edilerek seçilmesi doğru olacaktır. Gerçek hayat senaryolarında 200GB boyutunda ki alanlar yetmektedir.
Eğer sistem üzerinde yer kalmazsa Wsus bize hangi güncellemelerin daha doğru olduğunu söyleyerek bizi doğru yönlendirecektir.
Bu alanda next diyerek geçiyoruz.
Bu kısımda da IIS üzerinde yapılacak olan değişiklikleri göstermektedir. Bunu yapmasının sebebi Updateleri Web üzerinden göndermesinden dolayıdır. Next diyoruz.
Bu kısımda da işlemler bittikten sonra restart atılması için yukarıdaki kutucuğu işaretliyoruz. Gelen uyarı mesajına Yes diyoruz. Ve Install diyerek kuruluma başlıyoruz.
Kuruluma başlanmış bulunmaktadır. Bittiğinde Close’e tıklayın ve cihazınız yeniden başlıyacaktır. Başlamaması durumunda siz kendiniz tetikleyin ve yeniden başlatın cihazınızı.
Yükleme işlemi bittikten sonra Administrative Tools üzerinden Windows Server Update Services’ tıklarız.
Karşımıza gelen ekranda Run’a tıklarız. Bu sayede Content directory path: de yazan ve veritabanlarımızın tutulacağı klasör oluşturulur.
Başarılı bir şekilde işlem bittiği zaman Close a basarak kapatırız.
Daha sonra diskinizde ki alanı kontrol edebilir ve Veri tabanlarının oluştuğunu görebilirsiniz.
Karşımıza çıkan Wizard’a ben cancel diyerek kapattım. Çünkü bir sonraki makalemiz de Wsus yapılandırmasını elle yapacağım.
Kurmuş olduğumuz bu şekilde gözükecektir.
Yararlı olması dileğiyle bir sonraki makalede görüşürüz.
Öncelikle anlatım için teşekkürler. Wsus u merkezde ki bilgisayara yüklesem farklı şehirlerde olan bilgisayarlarımı wsus üzerinden yönetebilir miyim ? ve ne kadar sağlıklı olur ?
Selamlar,
Farklı lokasyondaki istemcilerinizi, merkezi bir WSUS üzerinden güncelleme aldılarbilirsiniz ancak VPN, İnternet hızı gibi durumlar yavaşlığa neden olabilir. Benim tavsiyem farklı lokasyonlarda kurulum yapılabiliyorsa WSUS Replica sunucuları kurmak ve oradan güncellemeleri iletmek olacaktır.