Selamlar arkadaşlar bu dersimiz de sizlere DNS Role kurulumunu anlatmaya çalışacağım.
DNS, ismin ip karşılığını tutarak ilgili sunucuya yönlendirilmemizi sağlayan servistir. Bu servis sayesinde ulaşmak istediğimiz alana ip yerine isim yazarak ulaşırız.
– Öncelikle bu servis için kurulan server bilgisayarın bütün güncellemelerinin alınması gerekmektedir ve bilgisayara özgü bir isim ile ip ataması da yapılmalıdır.
– Eğer bu dns serverımız Dış DNS olarak servis verecekse herhangi bir domaine alınmaz ve DMZ bölgesinde yapılandırıyoruz.
Ben bu kurulumu yaparken Dış DNS’mış gibi düşünerek kurulumu yapıcam.
Yukarıdaki alana başmamız gerekmektedir Server Manager üzerinden.
Karşılama ekranı next ile geçilmelidir.
Role-based seçilerek next ile geçilir.
Bu alanda da server seçili olarak gelecektir. Next ile geçeriz.
DNS Server Role’ünü seçtiğinizde Add Roles and Features Wizard karşımıza gelecektir. Add Features diyerek geçiyoruz.
Herhangi bir features ayarlamadan Next ile geçiyoruz.
Bu alanda DNS Server ile ilgili bilgiler vermektedir. Next ile geçiyoruz.
Confirmation ekranında Install diyerek yüklemeye başlıyoruz.
Yüklemeye başlamış durumdadır cihazımız.
Yükleme bittikten sonra Close diyerek ekranı kapatabilirsiniz.
Daha sonra Administrative Tools üzerinden DNS’e basarak yukarıdaki gibi DNS Manager penceresini açmamız mümkün olacaktır.
DNS Cache boşaltmak :
DNS server adınızın üstüne sağ tıklıyorsunuz ve Clear Cache diyerek DNS cachlerinizi siliyorsunuz.
DNS Manager üstünde bulunan View sekmesine tıklıyorsunuz ve Advanced’ı işaretliyorsunuz. Daha sonra aşağıda da gördüğünüz gibi Cached Lookups sekmesi açılmaktadır. Bu alan sayesinde Cachlerimizi görebiliriz.
Root DNS’leri görmek :
En üst kısımdan DNS adımıza sağ tıklayarak properties diyoruz. Açılan pencerede Root Hints sekmesine tıklamamız durumunda Root DNS’leri görebiliriz.
NOT : Bir DNS Server diğer DNS Serverlar üzerinden isim çözümleyebilmesine Recursive Query denir. Sorgunun cevabının döndürülmesine Iterative Query denir.
Cache Only DNS : Sadece DNS Role yüklenen bu bilgisayarda DNS ile alakalı herhangi bir conf. İşlemi yapılmamaktadır. Bu cihazın amacı üzerinde sadece DNS sorgularını cacheleyerek cihazları yönlendirir.
DNS Forwarders :
DNS Server Properties’inde bulunan Forwarders alanı dnslere yönlendirme yapan alandır. Bu yüzden gerçek ortamlarımız da bu alana her zaman Modem ip adresi verilecektir. Çünkü modemlerin üzerinde her zaman çalışan ve cevap alınan bir dns server bulunmaktadır. Eğer belirlenen sorgu kadar bu alandan cevap alınamazsa bu sefer Root Hints kısmında bulunan DNS Serverlara yönlendirilecektir.
NOT : Root olan DNS Serverlar tekrar tekrar sorgu almamak adına Cache tutmayacaklardır. Diğer serverlar cachleme işlemini yapacaklardır.
Conditional Forwarders :
Yukarıdaki resimde de bulunan Conditional Forwarders alanına tıklıyoruz ve boş yerde sağ tıklayarak New Conditional Forwarder diyoruz. Açılan ekranda DNS Domain alanına çalışan bir DNS ekliyoruz ve Enter sonrasında OK tuşlarına basıyoruz. Bu alana bu DNS’i eklememizin nedeni ise Belirli domain adları için belirli dns serverlardan sorgulama yapmak istiyorsak bunu ekleriz.
NOT : DNS sorgulama sırasında 1. Cache, 2. Kendisine, 3. Conditionla Forwarder, 4.Forwarder ve son olarak 5.de Root dnslere bacaktır.
Yararlı olması dileğiyle.